Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Усетиха ли облекчение ресторантьорите от намалената ставка на ДДС

Снимка: Радио Видин

Според Националната статистика, през юли- първия месец, в който ДДС за храната в заведенията падна от 20 на 9%, цените не само не намаляха, а напротив- увеличили са се. Това не е субективно твърдение на клиенти, а информация, огласена от Националния статистически институт. Данните за инфлацията сочат, че през юли ресторанти, бистра, механи и хотели са вдигнали цените. Повишението е с 2% спрямо юни и с почти 5% спрямо декември 2019-а година.

Юли е месецът, в който влезе в сила намалената ставка на ДДС за храната в заведенията, за книгите и за бебешките стоки. В условията на коронакризата собствениците на заведения обмисляха как да ухажват клиентите си, за да привлекат повече посетители и да си избият загубата на приходи за времето, в което са били затворени.

Решени ли са отново ресторантьорите да действат на принципа "ден година храни"? В началото на юни от бранша увериха, че поскъпване на цените няма да има. Председателят на асоциацията на заведенията Ричард Алибегов коментира, че би било самоубийствено да се прогонват със скъпи цени клиентите.

Какво казват днес ресторантьорите? Радослав Младенов е собственик на ресторант край Белоградчик. До момента няма съкращения на работен персонал, но голяма част от предварителните резервации са отпаднали и това затруднява чувствително работата през туристическия сезон. Според него намалението на ставката за ДДС е трябвало да се случи и за други сектори в сферата на бизнеса:

"Според мен по- добрият вариант щеше да бъде целият бизнес в България да беше клекнал на 9 процента за 9 или 12 месеца, но абсолютно всичко трябваше да е на 9 процента и така нямаше да има разногласия ... Всички колеги се молим да свършва по- бързо тази година и да започва 2021-ва. Ние сме минус 40 групи назад, анулирани. Всичко, което беше през туроператори е анулирано."- подчерта Радослав Младенов.

Видинчани също коментираха намалената ставка на ДДС за храна в заведенията и реалната полза за клиентите от тази промяна.

"Лично аз не съм усетила и не съм се и замисляла. Няма разлика в цените за мен ... Аз не виждам разлика лично- все същото си е ... Не виждам да са се повишили цените."- споделиха видинчани.

Темата коментира Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес в България:

"Идеята беше да се подкрепят операторите в ресторантьорския и хотелиерския бранш, но реално няма никакъв ефект за крайния клиент и за фиска ... Може би се намали малко разходът на оборотни средства за колегите, които работят в сектора, но толкова бързо ефектът не може да се проследи. Все пак трябва да се наберат някакви статистически данни след края на сезона или може би в края на годината, за да се види дали наистина има смисъл, защото те го въведоха като временна мярка, но ако се види че има някакъв резултат и смисъл би могло да се разсъждава за диференцирани ставки. На този етап нямаме някакви силно мотивиращи данни, които да ни карат да мислим, че това е една мярка която си струва да бъде продължена."

Потърсихме за коментар и Ричард Алибегов, съпредседател на Българската асоциация на заведенията.

"ДДС е единственият данък, който тежи страшно много на бизнеса, на нашия бизнес. Спадът на работа щеше да си го има така или иначе, само че в единия вариант щеше да е 20% със спад на работа, а в другия- 9%. При 20% сигурно половината колеги в страната щяха вече да са затворили. При тези 9%- това даде много въздух на нашия бранш. Спадовете може сега да не го усещат като пари, но съществуват хората, благодарение на това ДДС, тъй като разликата за внасяне в държавата е много голяма, а тя остава у бизнеса."
Ричард Алибегов допълни, че за съжаление вече има заведения, които затварят врати, заради кризата.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Ново село - стремеж към развитие и обновяване

Екипът на Радио ВИДИН гостува на Ново село - голямо, красиво и достолепно село, което е общински център. Намира се на брега на река Дунав.  Богатството и културата на новоселяни са следствие на търговията с вино и грозде по река Дунав и от съхранените традиции - на децата да се дава образование. В миналото е било изключително богато и с доста..

публикувано на 10.01.25 в 12:05
Светлин Тачев

Светлин Тачев: На прага сме на пълна делегитимация на политическата система

Държавният глава Румен Радев обяви, че ще даде още време преди връчването на папката за съставяне на редовно правителство, определяйки като безотговорно поведението на политиците.  Първият мандат ще отиде в най-голямата парламентарно представена партия ГЕРБ-СДС.  Преговорите между партията на Борисов, Демократична България, БСП и Има такъв народ..

публикувано на 09.01.25 в 10:00

Ще издържи ли семейният ни бюджет на новата ценова атака?

Новата година настъпи с повишени цени на някои стоки и услуги у нас. Токът за бита за Северозападна България вече е по-скъп с около 9%. Хлебопроизводителите побързаха да реагират на повишеното ДДС на 20% и съответно повишиха цените на насъщния. От 1 януари са в сила новите цени на личните карти. Вместо 18 лева за нова лична карта трябва да..

публикувано на 08.01.25 в 10:45

Видин-Ботевград: Новият път, чийто край непрекъснато се отлага

Строителството на най-големия инфраструктурен обект в Северозападна България започна след протестите в началото на 2018 година, когато стотици жители на региона няколко поредни седмици блокираха важни пътни отсечки с искане за магистрала до Видин и тунел под Петрохан. Тогава правителството обеща, че този проект ще е приоритетен за държавата, ще се..

публикувано на 07.01.25 в 13:24

Пазарът на труда все повече ще изпитва недостиг на работна сила

Работодателите завяват нужда от 261 926 работници и специалисти през следващите 12 месеца с умения и знания в различни професионални направления, които ще са необходими за ефективната работа на предприятията. Най- търсените специалности на пазара на труда можем да видим най-ясно от проучването, проведено сред работодатели от Агенцията по заетостта..

публикувано на 06.01.25 в 14:48

Шивач, водач на МПС и спедитор-логистик са най-търсените професии в област Видин

Регистрираните безработни лица средномесечно в област Видин за периода януари – ноември 2024 година са 4 053. Равнището на безработица в областта е 14.8%, а   от януари до ноември 2024 година  на работа са  п остъпили общо 2 888 души.   Област Видин е с дял 2.6% от общо регистрираните средномесечно безработни лица в страната (155 181) за..

публикувано на 06.01.25 в 14:26

Очаквания и надежди за 2025-та - какво си пожелахме на Васильовден?

На 1 януари отново сме изправени пред поредното ново начало, изпълнени с надежди и очаквания. Каквито и да са икономическите прогнози, колкото и несигурно да изглежда бъдещето за много българи, всеки от нас отправя пожелания за себе си и най-близките си хора. Първият ден на годината народът ни нарича Сурваки. Наименованието идва от обичая..

публикувано на 01.01.25 в 10:45