Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира делото за полицейското насилие над журналиста

Димитър Кенаров: Реформа в съдебната система ще подобри медийната среда

Медиите не са бухалки за дискредитирането на дадени неудобни обекти

Димитър Кенаров
Снимка: БГНЕС


Медийната среда в България продължава да се влошава, а политическият натиск върху журналистите се увеличава, се отчита в тазгодишната класация на "Репортери без граници" за свободата на медиите. Публикуваният във вторник годишен индекс за свободата на печата оценява свободата на словото в 180 държави.

Страната ни губи още едно място и вече заема 112-та позиция. 

Правейки прочит на последната декада, виждаме че в Индекса за свобода на медиите през 2013 година България е на 87 място, а от 2010 до 2012 се е сринала от 70 на 80 място в света. За 11 години пропадането е с над 40 места.

Димитър Кенаров е журналист на свободна практика, поет, публицист и преводач, работил и отразявал протести у нас и зад граница. 

.Подобряването на медийната среда зависи от реформа в съдебната система, коментира той в "Посоките на делника".

"За мен е леко субективно да кажеш 112 място, защото виждаш Сърбия на 80 и някое - и там свободата на словото не е цветуща. Няма значение 70, 80 или 90, а фактът, че сме на задни места в ЕС, даже на последно. Трудно е да се каже защо точно последните 10 години се случи този регрес. Едно от нещата е липсата на прозрачност в собствеността на медиите. Неща като политика на цензура в дадени редакции, където журналисти не могат свободно да преследват, да разследват определени свои теми, които са неудобни или забранени. Такива случаи като моя са по-редки. Все пак в страни като Турция, като Китай, Южна или Северна Корея, които са друг тип държави, там те затварят директно в затвора. Не е редно да драматизираме прекалено много. Не бива да се сравняваме като ситуации с Турция. Има много неща, по които да работим. Самата ни система политическа, съдебната система, не желае да поеме отговорност да поеме за реформирането си, за създаването на по-свободна и открита медийна среда".

Може ли медийната среда да стане по-благоприятна?

"На първо място всичко е свързано със съдебната система - тя е коренът не само с проблемите със свободата на словото, с високата корупция, с политически и икономически натиск. Нужна е реформа, за да има прозрачност във всички сфери на живота. Мисля си, че наистина е нужно и самите журналисти да отстояват по-ясно правата си, да бъдат по-задружни. Има организации като АЕЖ, като СБЖ, но трябва да бъдем задружни и да се подкрепяме. Самото образование по журналистика, поне моето впечатление от Журналистическия факултет, е че не е реформиран, старовремска е средата. Нужно е хората да са по-напред с технологиите, със случващото се. Чисто образователно може да търсим развитие. Разбира се, прозрачност на медиите, да бъдат ясни собствениците, да е ясно какви политики подкрепят. Всяка редакция, дори западните вестниците, си има политика, по-важни теми, имат политически уклон. Не трябва да се действа партийно и подмолно - да пишем само еди-какво си. Медиите не са бухалки за дискредитирането на дадени неудобни обекти".

Кенаров отбеляза, че подобряването на медийната среда, от каквото общество се нуждае в световен мащаб, може да се осъществи чрез засилване на медийната грамотност

"Това са световни процеси с журналистиката - фрагментацията на цялостната журналистическа среда, вестници, списания. Социалните мрежи заеха голяма част от пространството, което преди беше на медиите. Сложно е човек да се ориентира в морето от информация. През комунизма проблемът е бил в цензурата, в липсата на информация, но сега е обратното - плуваме в море, но не можем да отсеем значимото. Едно по-добро образование в училищата, какви медии да ползваме, какви източници да четем, на кои от тях да вярваме, как да се съмняваме в новините, кои са фалшиви, това би подобрило медийната среда".

На 20 април - денят, в който излезе доклада на "Репортери без граници", стартира и делото за задържането и полицейското насилие над Димитър Кенаров, който на 2 септември по време на масовите протести в столицата стана жертва на насилие от органите на реда.

"В момента това, което се случва, е че тръгна дело в съда само по казуса за моето задържане дали е законно или не. Поначало по българските закони съдът трябваше да се произнесе в срок от 24 часа след моето задържане на 2 септември дали е законно или. Седем месеца и половина по-късно едва сега тръгва делото. Софийският районен съд трябваше да се произнесе, казаха че понеже липсва заповед за задържане, което е административно нарушение от страна на полицията, затова го прехвърлиха на Административен съд, откъдето казаха, че не е тяхна работа. Върховният съд трябваше да реши дали Административният или Софийският ще гледат делото, накрая топката се върна при Софийския. Делото се гледа най-накрая, аз съм оптимистично настроен, защото доказателствата и правото са на моя страна. Отделно вече има вътрешно разследване на полицията за самия побой. То установи, че няма нужда от притеснение, че няма нарушение. Прокуратурата отказа да заведе досъдебно производство. Самият побой все едно не се е случил, защото няма доказателства за нарушение на властите на реда, такова е становището на Прокуратурата. Ние с моя адвокат ще обжалваме, ако е нужно - ще стигнем до Страсбург. Жалко е, че в България не можем да си решим вътре тези проблеми. Все пак ще съм доволен, ако решението бъде взето в България, а не да се игнорират тези проблеми. Не разбирам защо един такъв случай като моя, който е толкова ясен, има факти, свидетели, но въпреки това, има огромен инат от съдебните власти, на правителствено ниво дори, да се признае най-малката грешка. Този случай трябваше да бъде признат като грешка на полицията, привишила своите правомощия. Всичко щеше да мине добре, ако се бяха извинили и ако имаше наказания за участвалите. Дори правителството можеше да се похвали, че прави нещо за свободата на словото, наказвайки нарушенията. Просто това е инат, безочие, на съдебната система, на правителствено ниво, че дори най-малката грешка се замита. Точно затова сме на това място - много назад. Заради такива елементарни случаи, които могат да бъдат решени по правов начин, но въпреки това са игнорирани. Можем да говорим и за по-сериозни проблеми - натиск върху медии от страна на политиците. Виждаме много често, че много често в студиата на големите телевизии, дори при БНТ, присъстват основно представители на управляващите. БНР остана последният бастион на сериозната и независима родна журналистика".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45