Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Криза на ценностите - основната причина за рецидивисти на пътя

Снимка: Радио ВИДИН
Две млади жена загинаха на място преди дни при тежка катастрофа на кръстовището на булевардите "Черни връх" и "Свети Наум" в София. Шофьорът, причинил трагедията е 35-годишният Георги Семерджиев, с над 50 нарушения на пътя. Джипът му е бил спрян от движение, тъй като на 11 юни Семерджиев е карал дрогиран. Въпреки това той сменя табелите с немски и продължава да кара. Във фаталната вечер е шофирал с над 120 км в час. Това е поредният случай с дрогиран шофьор. За пореден път гражданите организираха протест  с искания за повече контрол от страна на Пътна полиция, мерки за предотвратяване на тежки пътни инциденти и справедливи наказания за нарушителите. За пореден път си задаваме въпроса защо се случи това и можеше ли да бъде предотвратено?

Видинчани също имат позиция и отношение към подобни инциденти, смятат, че това е сериозен проблем в България, показа наша анкета:

"Всеки ден някой ме засича или такси или тир, тъй като идвам от зоната към Калафат, второ свидетел съм на възрастни шофьори, които не реагират и не са адекватни. Също - младите шофьори... свидетел съм на това как правят дрифтове, никакво наказание... Навсякъде има камери и би трябвало да има контрол... Всеки трябва да има отговорности... Абсолютно безхаберие относно живота на хората... Трябва да направят смъртна присъда за такива инциденти... Полицаите са му дали право да бъде убиец... Ами като човек с много пари - за такива няма наказания... Често минават тези млади хора на червено, никой не спазва правилника, това не може да се оправи... Със строго наказание пак няма да се реши въпросът.."


"Всички ние видяхме безсилието на държавата и неспособността да се оправи с един хроничен проблем." - така коментира случая Дияна Русинова от Европейски център за транспортни политики  в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив:


"Не можем да се борим с такива хора, които системно нарушават закона, рецидивисти, ако нямаме единна национална политика, поне по отношение на пътната безопасност е ясен органът, който трябва да спуска правилата... ...Имаме пряко подчинена на министър-председателя  Държавна агенция, която във всеки момент може да изработи норми и мерки и те да станат задължителни... Пътната безопасност застрашава националната сигурност в момента."

С
поред видинския психолог Николай Нетов, хората, които биха могли да извършат такова нещо са много, а в основата на проблема са   ценностната система, семейството, личния пример, училището, обществото:


"Това е едно явление, което придоби уродлива форма и се наложи в нашето ежедневие...Аз бих искал да говоря за развитието на човека, защото тези хора са между нас, те живеят с нас, извършителите на такива деяния... И като излезе това наяве всеки казва "Къде е държавата?"... Когато виждаш, че едно дете проявява агресия... Смалихме прага към тази агресия и оставихме младите да проявяват недопустими инстинкти , а това става част от неговата личност и оттук идват тези неща. Много са хората, които биха могли да извършат  такова нещо... Причината е много дълбока - това е криза на ценностите, това не може да се реши от институция, може да се реши със съзнанието, с активното желание  на всеки един от нас."

Обществото ни трябва да бъде будно, да бъде съпричастно и  критично към подобни прояви.

Съществуват възможности за подаване на сигнали за ПТП и за нарушители на пътя на телефон 112, има мобилно приложение за сигнали и всякакви злоупотреби и нарушаване на реда.



Повече по темата може да чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хартията "цъфти" в правилните ръце

В свят, където технологиите и масовото производство доминират, има хора, които намират красота и смисъл в най-обикновените неща. Един от тях е  Силвия   Цанкова от  Видин . Тя е майстор в това да превръща обикновената хартия в невероятни творения под формата на цветя . Нейната работа не е само да вдъхва живот на използваните материали, но и да..

публикувано на 13.09.24 в 14:00

Видинските огнеборци демонстрираха пожарна и аварийно-спасителна техника

Служители на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) във Видин направиха демонстрация на използваната пожарна и аварийно-спасителна техника и оборудване в града. Събитието е част от проявите, включени в Седмицата на пожарната безопасност, каза Димчо Горанов , началник на РСПБЗН: "Днес сме ситуирали на..

публикувано на 13.09.24 в 13:15

Фестивал на рибата и рибената саламура ще се проведе в Кошава

Фестивал на рибата и рибената саламура ще се проведе тази събота на брега на Дунав във видинското село Кошава . За програмата съобщи кметът Валентин Маринов :  "От 08:00 часа сутринта сме долу. Към 10:20 ще започне да свири Градският духов оркестър до 11:00 часа, когато е официалното откриване, да приветстваме гостите, заедно с кмета на община..

публикувано на 13.09.24 в 12:30

Колко ще ни струва да изпратим първокласник на училище?

Подготовката на първокласник за учебната година е важен, но и скъп процес. Всяка есен семействата се сблъскват с предизвикателството да осигурят всичко необходими за детето си. Родителите обикновено търсят баланса между качеството и цената, за да гарантират, че децата им ще разполагат с всички нужни материали, без това да представлява..

публикувано на 12.09.24 в 17:10

Ангелина Младенова - за учителската професия преди и сега

В навечерието на първия учебен ден в "Думата имат старейшините" гостува 86-годишната Ангелина Младенова, която е била начален учител в училище "Любен Каравелов" във Видин.  Тя е от белослатинското село Попица, но след като се омъжва се мести във видинското село Ивановци, където я намираме и днес. За себе си Ангелина Младенова казва, че е имала..

публикувано на 12.09.24 в 16:50
село Върбешница, община Мездра

Есенно почистване предстои в село Върбешница

В мездренското село Върбешница няма незаконни сметища. Причината- кметът Магдалена Динкова обикаля селото и когато види, че някъде се чисти или се ремонтират къщите, казва на хората какъв е редът за изхвърляне на отпадъците и контролира дали се спазва начинът на изхвърлянето им. Преди 3-4 години нерегламентираното сметище било изчистено. "И..

публикувано на 12.09.24 в 16:24
Боклук - илюстративна снимка

Има ли решение на проблема с незаконните сметища

Проблемът с незаконните битови и строителни сметища е изключително голям, за разлика от други населени места в страната, това установява  народният представител Петър Петров,  след като започва да обикаля област Монтана, от която е избран. "Стигало се е дотам, че се образуват незаконни сметища с години и те се виждат даже от сателитни..

публикувано на 12.09.24 в 15:10