Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арх. Моллов: Много ми се иска младите хора да знаят, че са родени в място с многогодишна история, с предци, които са създали нещо много съществено

Доброто възпитание е най-доброто наследство*

Проф. Терзиев: Свидетели сме на резултатите от пропуски в образователния и възпитателен процес

Снимка: Радио Видин, архив

Близо 87% от жителите на страната заявяват, че националното съзнание може да бъде формирано в младите хора чрез възпитание. Това показва проучване на Националния център за парламентарни изследвания. Въпреки това ежедневно сме свидетели на порочни и дори криминални прояви в цялата страна. Има ли пропуски в образователната и възпитателната система на българското общество? Може ли средата, архитектурата и визуалните изкуства да възпитават високи ценности в младите хора?

Неотдавна във Видин бе открита изложба с акварели на арх. Белин Моллов. Експозицията представя емблематични сгради и паметници на културата, които ние, забързани в ежедневието, не познаваме и дори не забелязваме.

Архитект Белин Моллов е специалист в областта на устройственото планиране и градското развитие. Бил е директор на Дирекция „Генерален план на София“ в института "Софпроект", заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, преподавател по специалността "Урбанизъм" в Университета по архитектура, строителство и геодезия. Участвал е в работата по устройствени планове на градове в Алжир, Виетнам, Либия и Мозамбик.

 
Напоследък е посветил дейността си да провокира естетическия светоглед у младите хора. Той представя из цялата страна свои картини на емблематични сгради от дадения регион. Целта му е да покаже и разкаже с инструментите на изкуството историята и естетиката, която ни заобикаля, но за която не знаем достатъчно.

"Аз станах архитект и преди всичко урбанист, но рисуването е първичното. Това е било причината да се ориентирам към тази професия. Още като студент пък получих от моите преподаватели специално отношение към история на изкуството, история на архитектурата, паметниците на културата. В практиката съм се убедил, че те са много важен фактор в планирането. Сега, когато вече съм пенсионер, наистина имам възможност повече да акцентирам и да допълня моите знания и разработки, свързани с градското планиране, с подчертаване и експониране на паметниците на културата и архитектурата. Още една специална цел имам - много ми се иска особено младите хора да знаят, да имат самочувствие от това, че живеят, че са родени, че се развиват в място с многогодишна история, с едни предци, които са създали нещо много съществено за нас. Не е необходимо да бъдеш голям специалист, за да усетиш, че, когато кажеш Видин, преди всичко се сещаш за Баба Вида, за втората по големина катедрала в България, ако щете - за бившата градска баня, за Тома Върхота, за Тома Лозанов, който е благодетелят на Видин. Сградите, които е построил, дарява на обществото. Ето тези неща са много хубав пример, който може да ни помага и в нашите обществени отношения, които имаме сега."

Според арх. Моллов видинчани трябва да се гордеят и със синагогата, която наскоро беше основно ремонтирана.

"Идеята това да бъде "Културен център Жул Паскин" е наистина грандиозна, страхотен успех. Това е една от най-големите синагоги в Европа. Навремето са казвали, че е и по-красива от софийската. Превърната в център на една световно известна личност, позната много повече в Европа, отколкото в България, ще бъде един много сериозен аргумент за привличане на туристи и за национална гордост."

Трябва много да уважаваме това, което имаме, призова още Белин Моллов.

"Страната ни се намира на едно много специално геостратегическо място - вратата на Европа или вратата на Ориента. С много история, с много наследство. Тук са били едни от най-големите империи, оставено е много голямо наследство, което по някакъв начин през периодите на историческо развитие е било съзнателно или несъзнателно разрушавано. Това, което е стигнало до нас, трябва по най-разумен начин с предимство за него да го пазим. Като мислим за новото, много да се респектираме и да внимаваме да не разрушаваме старото, защото то носи ценността на времето."

Каква е връзката между изкуството и образованието? Може ли естетиката да бъде ключът към доброто възпитание на днешните млади хора? По темата потърсихме мнението и на проф. Венелин Терзиев, носител на почетен знак „Златен век”, заради „значимият му принос към развитието и популяризирането на българската култура”.

"Визуалните изкуства не могат да бъдат затворени в една галерия или в едно тясно пространство. Тяхната мисия е далеч по-широка и по-голяма. Те по-скоро трябва да формират у всички хора, които ги наблюдават, които съпреживяват, онези естетически критерии, които в последно време доста ни липсват. Да не забравяме, че наша е грижата за възпитанието и образованието на по-младите хора. Един такъв елемент са визуалните изкуства. Образованието и изкуството са неразделна част едно от друго. Може би трябва да подходим малко по-различно в сегашните времена - да не диференцираме по строг начин образованието и науката, а да се опитаме да ги гледаме като интердисциплинарно или екстраординарно начинание, което трябва да даде на индивида освен добро образование, като информация и знания, но трябва да му даде и усещане за изкуството като такова, защото човешкият живот неминуемо е свързан с това. Да, наистина младите хора обичайно не присъстват на такива събития. Може би тези хора, които играят ролята на комуникатори, връзката между общността и създателя на съответното нещо като картини, книги, стихотворение или музикално произведение, трябва да създадат онези условия, които да доближат общностите една до друга. Очевидно се наблюдава едно разделение между по-възрастните хора и най-младите, които отсъстват от подобни събития. Много радостно ще бъде, ако всички тези институции, които имат важна образователна и възпитателна роля, насърчат тези хора да присъстват или да се докосват по един или друг начин до тези произведения на изкуството. Да, съществува такъв проблем на общността, различия в поведенческите модели и може би пропуски в образователния и възпитателен процес, които неминуемо се отразяват след години и днес ние ставаме свидетели на всичко това."

*Доброто възпитание е най-доброто наследство - арменска поговорка.

Повече - в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45