Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Боянов, РИК: 237 са избирателните секции в област Видин, в 124 ще има машини за гласуване

Снимка: Радио Видин

На 9 юни ще гласуваме за трети път в последната година и половина. Избираме 50-то Народно събрание и представители от България в Европейския парламент. 

237 секции за гласуване са определени за област Видин към 27 май. Има и такива, които ще бъдат разкрити в домове за хора с увреждания, каза председателят на Районната избирателна комисия във Видин Даниел Боянов. Той допълни, че предстои определянето на пет подвижни секции за община Видин. Изчакват се документите и от останалите общини, за да може РИК да провери къде колко заявления за гласуване в подвижна избирателна секция са събрани. Очаква се избирателна секция да има в болницата във Видин, тъй като по предварителна информация там има повече от десет лица, които са лекувани и директорът на болницата е длъжен да сформира секция. 

"Очакваме информация дали ще има секция за ковид болни. Знаете, че съгласно закона, тя трябва да е отделно сформирана."

124 са избирателните секции, в които ще има машини за гласуване. За разлика от предходни избори, сега няма да има по повече от една машина в най-големите избирателни секции.

"Очакваме по една машина за всяка секция, тъй като въпреки големия брой избиратели, практиката показва, че реално желаещите да гласуват са доста по-млако."

В областта най-голямата е една от избирателните секции е в град Белоградчик, с 932 гласоподаватели.

До Община Видин е отправено запитване дали са осигурени всички необходими условия в помещенията, в които ще гласуват жителите на видинския квартал "Нов път", тъй както в някои от тях досега не са провеждани избори.

"По техни данни помещенията, които са определени за избирателни секции, са оборудвани с всички необходими материали и условия за провеждане на нормален изборен процес."

Общо осем са избирателните секции във Видин, в които ще гласуват хората от "Нов път". Всички те са извън квартала. В четири от тях досега не са провеждани избори, но всичките те са на първите етажи в сградите, за да не се затруднява достъпът до тях на хора с увреждания.

По график до 3 юни трябва да бъдат проведени обученията на представителите на секционните избирателни комисии в областта.

"Нашата цел е да обхванем всеки един член на секционна избирателна комисия да може да присъства на обучение. Опитваме се да обърнем внимание на всички членове на секционни избирателни комисии за най-често допусканите грешки, за начините, по които трябва да организират работата си. Надяваме се грешките да бъдат сведени до минимум, а нарушения да не бъдат допускани изобщо". 

Най-често грешки, които допускат избирателните комисии, са от бързане или недоглеждане при отчитане на изборните резултати, каза Даниел Боянов. 

"В така наречените числови контроли най-често се допускат грешки, тъй като по различни причини - от бързане или преумора в края на изборния ден, членовете на комисиите записват дадени данни не на правилното място, което е определено. От тук вече тръгват проблемите при самото пресмятане."

Според Даниел Боянов, сложността на изборите две в едно и отчитането на преференциите за Народно събрание и за Еропарламент ще забави работата на РИК в изборната нощ.

"Такива сложни като обем работа протоколи в един избор, не съм срещал. Това при всички положения ще доведе до забавяне на преброяването именно поради технически причини."

Избирателите, които заради изискването за уседналост, няма да гласуват за Европарламент, могат да упражнят вота си само на хартия. Такива са около хиляда души в област Видин, които са се върнали от страни извън Европейския съюз, но поради някаква причина са пропуснали да променят настоящия си адрес. Законът изисква поне три месеца те да са с адресна регистрация в България или друга страна от ЕС.

"Съгласно указанията на Централната избирателна комисия, такива избиратели, които нямат право да гласуват единия от двата вида избори, имат право да гласуват само на хартия. Обяснението е просто - веднъж допуснати да гласуват на машина, секционната комисия не може да ги спре да гласуват и за двата вида избори."

В четири урни ще се пускат бюлетините от изборите на 9 юни - по две за всеки вид избор, в зависимост от това дали ще се гласува с машина или хартиена бюлетина. Според Даниел Боянов, дори да има объркване сред гласоподавателите, те няма да бъдат ощетени.

"Редно е всяка бюлетина да бъде пусната на съответното място. Ако гласоподавател обърка реда на поставяне и размени бюлетините, това по никакъв начин няма да се отрази на валидността на гласа му. В края на деня секционната комисия е длъжна да направи проверка и ако установи, че дадена бюлетина не се намира на мястото, където трябва да бъде, е длъжна да я извади и да я сложи, за да се преброи заедно с всички други бюлетини от този вид. Дори да се получи объркване, това няма да доведе до невалиден, недействителен глас."

И на тези избори хората, които ще гласуват, могат предварително да проверят как да упражнят вота си с машина. В РИК -Видин са предоставени пет машини за демонстрационно гласуване. Една от тях ще е за община Видин. Ще бъде разположена на входа на административната сграда. 

Изборите на 9 юни ще са третите от година и половина насам. След тях във видинското село Слана бара ще гласуват още веднъж - за кмет на населено място. Хората там ще гласуват, но без особени очаквания.

"Щом има избори, аз си гласувам, давам си гласа. Ако има по-голяма активност на избирателите, може и да се случи нещо, иначе ще са същите хора. Очакванията са ни да се върнат хората, ама не могат да ги върнат. Нека най-после да има някакво  правителство, на което хората да се радват."  

На 23 юни в Слана бара ще гласуват отново за кмет на населено място, тъй като резултатът от местния вот там беше касиран.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30