Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гл. ас. д-р Магдалена Баймакова:

Ваксинацията срещу хепатит В е най-ефективната форма на превенция срещу заразяване

3
Гл. ас. д-р Магдалена Баймакова

6000 души се заразяват с форма на хепатит всеки ден. 1,3 милиона души са страдали от форма на заболяването – така се твърди в доклада за глобалния хепатит за 2024 г., представен на Световната среща за хепатит в Лисабон, Португалия.

Спорeд данните, представени от СЗО, хепатитът има толкова смъртни случаи, колкото има туберкулоза глобално. Данните са взети от 187 страни и разглеждат  хепатит А, В, С, D и Е.

От всички нови случаи на хепатит през 2022 г., 83% са хепатит В, а останалите – хепатит С. Наблюдава се голям брой млади хора, страдащи от инфекции – 12% от заболелите са под 18-годишна възраст, а около половината – между 30 и 54-годишна възраст. 

В доклада се твърди, че 3500 души губят живота си заради хепатит всеки ден. В доклада се съобщава, че един от рисковите фактори е липсата на ранната диагноза на хепатит и ненавременното лечение. Друг фактор се оказва липсата на достъп до медикаменти. В страните в Африка, където са 63% от новите случаи на хепатит Б, ваксина получават едва 18% от новородените. Причината се крие в цената на медикаментите, заради която бедни страни не могат да защитят населението си. 

Хепатит В – видове, симптоми, лечение, профилактика – в рубриката „Инфекциозен навигатор“ на БНР-Радио Благоевград темата коментира гл. ас. д-р Магдалена Баймакова от Първа инфекциозна клиника на Военномедицинска академия-София и хонорован асистент в ЮЗУ „Н. Рилски“ – Благоевград.

  „Хепатит В е вирусна инфекция на черния дроб. В глобален аспект това заболяване има изключително голяма социална значимост. Заедно с хепатит С са отговорни за 80% от случаите на чернодробен карцином. Неслучайно една от стратегиите на СЗО е повишаване на осведомеността за това заболяване, рисовете и последиците от него“. Д-р Баймакова посочи, че основен източник на заболяването е човекът – болен или заразоносител. Вирусът се намира в кръвта, в серума на човека и всички негови телесни течности. Най-голяма е концентрацията му в кръвта, поради което основният път за инфектиране е чрез контакт с кръв и кръвни продукти. “Вирусът постъпва в нашия организъм, освен чрез кръвта, при нарушаване целостта на кожата, през конюнктивата на очите, лигавицата на половите органи, предаване от майка на дете по време на бременността и при самото раждане. Възможните пътища за предаване на инфекцията са и при контакт със заразени инструменти – козметични и медицински, които не са стерилизирани. Вирусът е изключително устойчив в околната среда“.


   Симптоми, форми

Инфекцията може да протече както клинично проявена, така и безсимптомна. Формите са лека, средно тежка и тежка. „Възможно е да се развие като остра инфекция, да се преодолее, но е възможно да настъпи и хронификация на заболяването. Когато е симптоматично проявена с клинични симптоми – тогава тя ще се развие като всички останали вирусни хепатити. Ще следва хода на остър вирусен хепатит, който преминава през няколко стадия. Инкубационният период при това заболяване е дълъг – от 30 до 180 дни. Човек ще забрави кога е имал рискови контакти, кога си е правил татуировки, или е имал контакт с кръв и други инфектирани продукти. Предвестници са общо неразположение, слабост, тежест в епигастриума, гадене, повръщане, температура, мускулни болки. Възможно е пожълтяване на кожата, тъмна урина, светли изпражнения – тогава човек се ориентира, че има хепатит и търси медицинска помощ. Това се случва, когато е налице симптоматично проявена инфекция“. Инфекционистът посочи, че в голяма част от случаите инфектираните са без симптоми. Хронификацията на острата инфекция е в пряка зависимост от възрастта на човека. При новородените  се наблюдава най-висок процент от хронифициране на заболяването – 50% от случаите. От 1 до 5 години – 30%, над 5 години – между 5 и 10%. 

  При хората с хронична инфекция има по-висок риск от повече усложнения, включително цироза и рак на черния дроб /хепатоцелуларен карцином/.

  Рискови групи

  Хора, които са диагностицирани с хемофилия, или са на диализа, родени преди 1992 година и не са ваксинирани. Лица с рискови сексуални контакти, наркомани, медицински работници, които работят с кръв и кръвни продукти.


   Лечение

Острите инфекции подлежат на контрол от специалистите по инфекциозни болести. В зависимост от състоянието на пациента се провежда адекватна терапия. Когато пациентът е с хронична форма на инфекцията се прави обследване и се преминава към друг тип медикаментозна терапия. „В зависимост от възрастта и клиничната форма голяма част от лицата ще преболедуват и ще изградят траен имунитет. Въпросът е да се хванат хроничните вирусоносители и са източника на инфекцията, усилията трябва да се насочат към тях“.

  Как може да се предотврати заболяване от хепатит В?

Ваксинацията срещу хепатит В е най-ефективната форма на превенция срещу заразяване. „Ваксината е достатъчно ефективна и достъпна, включена е в имунизационния календар на страната ни. Насърчават се рисковите групи да бъдат ваксинирани. Това се отнася за специфичната профилактика, а неспецифичната включва информираността, безопасните контакти, ранното откриване на заболяването и употребата на стерилизиран инструментариум“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Най-опасни са ужилванията от стършели и пчели

Лятото е сезонът, в който повече време сме сред природата – разходки в парковете, походи в планината, пикници, риболов. Това повишава риска от ухапване или ужилване от насекоми като оси, пчели, комари, стършели, които са най-активни през този сезон. И ако за някои от пострадалите това може да създаде определен дискомфорт, то за други това може да..

публикувано на 21.06.24 в 12:31

Защитавайте кожата си през лятото с подходящи слънцезащитни продукти

Независимо дали сме на море, планина, или в басейна – слънчевите лъчи освен хубавите летни емоции и приятния загар, който ни дават, влияят върху състоянието на кожата ни.  Как слънцето влияе върху човешката кожа и кои са правилните навици и специфичните грижи, за да избегнем негативните ефекти? Коментира ги в предаването „Здравен компас“ на..

публикувано на 19.06.24 в 13:31

Безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

От днес до 21 юни ще се извършват безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Те ще се провеждат в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областните градове. Инициативата е част от кампанията "Седмица на отворените врати", която се организира в изпълнение на..

публикувано на 17.06.24 в 10:57

Доброволното кръводаряване трябва да се популяризира и насърчава

На 14 юни 2023 г. в целия свят отново ще бъде отбелязан Световният ден на кръводарителя. Официално обявен още през 2005 г. от Световната здравна организация за годишно събитие, денят предоставя специална възможност да се отдаде почит и да се благодари на доброволните кръводарители по света и да се привлече вниманието на обществеността към една от..

публикувано на 14.06.24 в 09:00

При мигрена – потърсете невролог, не се самолекувайте

Мигрената е едно от най-често срещаните заболявания в света, засягащо повече от 10% от общото население. Което означава, че един на всеки седем души страда от мигрена. Признаци, симптоми, причини, терапевтични подходи при лечение на мигрена – темата коментира в предаването „Здравен компас“ на БНР-Радио Благоевград неврологът д-р Иван..

публикувано на 07.06.24 в 11:43

Безплатни прегледи за множествена склероза в Благоевград

В Световния ден за борба с множествената склероза – 30 май, от 10:30 до 17:30 ч. – зала 5 в  сградата на Община Благоевград се провеждат безплатни профилактични прегледи от водещи специалисти в различни области. Инициативата е на Сдружение „МС СВЯТ“ със съдействието на общинската администрация. През целия ден експерти от няколко области в..

публикувано на 30.05.24 в 14:03

Безплатни прегледи за множествената склероза в Благоевград

В световния ден за борба с множествената склероза 30.05.2024 г. от 10.30 до 17.30 в Зала 5, в сградата на Община Благоевград, по инициатива на Сдружение „МС СВЯТ“ и съдействието на Община Благоевград, ще бъдат извършвани безплатни профилактични прегледи от водещи специалисти в различни области. Инициативата събира експерти от няколко области в..

публикувано на 29.05.24 в 10:57