Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Локомотивът Баба Яга на родопската теснолинейка ще бъде преобразен в Русе

Машината е произведена в Румъния, не е спирала да се движи от 1988 година

Снимка: БГНЕС

Родопската теснолинейка е единствената в страната и извън рутинната си функция да превозва пътници, е изключителна атракция за туристите. Пътят й минава през Родопите, Рила и Пирин. Заради нуждата от ремонт един от четирите локомотива се озова в Русе.

Един от локомотивите на теснолинейката Снимка: Сдружение „За теснолинейката“

Новината, че локомотивът Баба Яга отива за ремонт в Русе, събуди оптимизма на цялата железничарска общност в страната. Феновете на влаковете и страстните привърженици на теснолинейката Септември-Добринище, сесъбрали на гарата, за да изпратят машината през Балкана чак до Дунава.

Този локомотив е произведен в Румъния специално за българската родопска теснолинейка и също дунавската теснолинейка, която преди сме имали в Северна България и от 20 години вече я нямаме – била е от Червен бряг до Оряхово“, разказва управителят на единствения завод за ремонт на стари и производство на нови машини Цветелин Колев.

За родопската теснолинейка Колев казва, че по-живописна от нея в цяла Европа е виждал само в Швейцария. „Това е една от най-красивите железопътни линии в света.“

Снимка: БНР

Сега локомотивът 770002-4 е в халето. Предстои му пълна промяна, защото от 1988 до 2020 година не е спирал. В момента има остър недостиг на резервни части за такива локомотиви. Оригиналният завод производител в Букурещ не съществува от 30 години. „Именно затова БДЖ се обърнаха към нас, с молба да модернизираме изцяло два локомотива“, допълва Колев.

Старият дизелов двигател на Баба Яга ще отиде в историята. Новият е американски, последно поколение, модел от миналата година и отговаря на най-стриктните екологични норми, подчертава Цветелин Колев. Това според него поставя теснолинейката на ново екологично ниво. „Това е най-чистият дизелов двигател.“

Изцяло нови кабини и нови пултове за управление са другите страни на ремонта, които ще преобразят Баба Яга. „Ще изградим нови кабини и ново тяло на локомотива. На практика от стария локомотив ще използваме само т.нар. ходова част, защото е съобразена с изискванията на теснолинейката и старата хидропредавателна кутия“, уточнява управителят на завода. От тази купчина желязо ще трябва да стане нов, съвременен локомотив.“

Снимка: Сдружението „За теснолинейката“

И ако на шега наричат тази машина Баба Яга заради грозния й вид, след ремонта вероятно ще трябва да сменят името й.

„Не знам защо на този локомотив му казват, че е Баба Яга, но той ще се превърне в много красива Снежанка след модернизацията. Искам да бъде бял – по този начин ще покажем как локомотивът ще остане дълги години бял. Нашият двигател няма да изхвърля никакви сажди в атмосферата. Предстои да го коментираме  с възложителя. Засега нагласите са той да си остане червен, каквато е тяхната корпоративна идентичност, на БДЖ“, отбелязва Цветелин Колев. Ако стане бял, много ще се отвори като дизайн и на хората ще им бъде по-весело и по-забавно, смята той.

Снимка: Сдружение „За теснолинейката“

През 2021 година локомотивът отново ще се върне в Родопите, за да поеме с новото си сърце по живописния железен път към Рила и Пирин.

Още за Баба Яга и новия живот на локомотива чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавният архив дигитализира записи на Ванга от 60-те и 70-те

Приема се, че на днешния ден преди 113 години е родена пророчицата Ванга. В Държавния архив се пазят записи от сеансите, които Ванга е правила с хилядите хора, дошли за помощ на прага ѝ. Българското национално радио и Държавна агенция "Архиви" неотдавна подписаха споразумение за сътрудничество. Това ни позволява да надникнем в част от..

публикувано на 03.10.24 в 10:25

Американски геймър поведе кампания срещу "убиването" на видео игри

За американския геймър Рос Скот всичко започнало, когато френската компания Юбисофт прекратила достъпа до играта The Crew. Това накарало Рос Скот да се замисли. Има ли нарушени права на геймърите, ако компанията, създател на играта, реши, че не й е изгодно да я поддържа и "убие". През пролетта, след сериозно любителско проучване Рос Скот..

публикувано на 01.10.24 в 17:24

"Архивите говорят" разказва за католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията

73-тия брой на поредицата "Архивите говорят" е посветено на наследството, което оставя католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията. Сборникът се казва "Епистоларното наследство на Павел Дуванлията (Гайдаджийски). Съставители на сборника и преводачи на писмата на духовника са отец Паоло Кортези, проф.Красимир Станчев и доц. Радослав..

публикувано на 30.09.24 в 10:09
Венета Велева

Венета Велева - гост в "Горещи сърца": Аз съм един щастлив търсач на красота

В рубриката "Горещи сърца" срещата е с една чаровна, впечатляваща с усмивката си и творческото си излъчване жена.  Венета Велева е родена през 1973 г. в Добрич, където живее и работи и в момента. Трудно й е да нарече себе си творец и след търсене на по-подходящата дума, се определя като артист.  Венета работи в областта на художествената керамика..

публикувано на 29.09.24 в 10:00
Даниел Атанасов

Даниел Атанасов - един от най-големите дарители на българско училище в Чикаго

Даниел Атанасов е дарил около 23 хил. долара на най-голямото българско училище в Чикаго , а транспортната компания, на която са съсобственици с Петър Недев е една от най-честите спонсори на много български събития. Той е гост в рубриката на БНР "Америка - илюзии и реалности". Някога малкият Дани мечтае да стане космонавт и още..

публикувано на 24.09.24 в 09:27
Разкопки в покрайнините на великотърновското село Самоводене -  монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Археолози разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски , която е била издигната с ктиторството и личното участие на цар Иван Александър . Останките от каменната църква от 14-и век са в покрайнините на великотърновското село Самоводене. Историците предполагат, че това е най-голямото за годината археологическо..

публикувано на 22.09.24 в 10:54

Във Враца бе открита изложба по повод 140 години от рождението на Цвятко Бобошевски

В Деня на независимостта любителите на историята могат да се запознаят с една интересна и съдържателна изложба в музея във Враца, свързана с политическия и обществен живот у нас през първата половина на двайстия век. Изложбата е посветена на един от най-емблематичните и ярки държавници с врачански корен - Цвятко Бобошевски. Кой е..

публикувано на 22.09.24 в 09:40