Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСОРБ: Над 250 хиляди са децата в детските градини и издръжката за тях е над един милиард лева годишно

Ще бъдат ли безплатни детските градини и ясли

Тази мярка трябва да върви с увеличаване на местата в детските градини, смятат от Мрежата за децата

2
Снимка: БГНЕС

"До момента детските градини и ясли се плащат преобладаващо от държавния бюджет. Но идеята да бъдат безплатни не е нова, като част от тази политика се прилага при социално слаби и многодетни семейства. През последните пет години се заделя значителен европейски и национален ресурс, за да се подкрепят децата на социално слабите семейства.

Ние бяхме притеснени от сроковете за въвеждане на тази мярка, като сега след днешното изказване на министъра на труда и социалната политика, че ще се пристъпи към мярката след необходимите анализи и дискусии, което за нас е успокояващо", коментира в "Хоризонт до обед" Теодора Дачева, зам-изпълнителен директор на НСОРБ за това как гледа на идеята за безплатни детските градини и ясли от 1 януари и безплатни учебници до 12 клас. 

Дачева посочи, че въвеждането на мярката от септември догодина е далновидно решение, изказано днес от новия социален министър.

Дачева посочи, че вече над 40 общини напълно освободиха родителите от такси за детските градини и ясли, но това е след анализ за самите общини.

"Не мога да кажа как ще стане това в големите градове, където проблемът не е в местата, не в таксите. За нас разбира се, като НСОРБ основното притеснение е размерът на ресурса, който ще бъде определен в дъражвния бюджет за тази мярка. Защото в момента в детски градини и ясли са над 245 хиляди деца, за които в момента държавата заплаща над 1 млрд. лв. а отделно общините и родителите осигуряват ежегодно до 300 млн. лв.

Така че ресурсите са значителни и трябва внимателно да се пристъпва към въвеждането на мярката. Нашите разчети сочат, че ще са необходими минимум 250 млн. лв. в бюджета, но тук не сме включили увеличаването на цените на тока и стоките", заяви още Дачева.


"Това една мярка, която сама по себе си е добра, но тя е извадена от контекста, така че всъщност досега държавата ни не е имала целенасочена политика за подкрепа на децата и семействата", посочи пред БНР Пламена Николова, програмен координатор на политики за деца в  Националната мрежа за децата.

"Още повече, че отпадането на таксите ще бъде само за късметлиите приети в общински и държавни детски градини. Така че как всички деца ще бъдат подкрепени? А то нещо ви е безплатно, но вие нямате достъп до него, това е меко казано цинично. Така че мярката ще срещне съпротивата на родителите. Тази мярка трябва да върви с увеличаване на местата в детските градини", счита още Николова.

"Това е мярка, която звучи по-добре на хартия, отколкото на практика", каза в "Хоризонт до обед" Георги Вулджев, икономист в Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).

"Има два проблема с това предложение - това е стъпка към ограничаване на практика на автономията на местната власт,  да водят своя социална политика и стават още по зависими от централното правителство. Което е стар техен проблем.

А още - и сега общините, в които има нужда, са направили безплатна услугата за децата в техния регион.

Другото нещо - това ще важи само за общинските и държавни детски градини.

Затова е добре тези пари, които евентуално ще се заделят,  да отиват за разкриване на повече места в детските градини, за разширяване на капацитета, там където наистина има нужда", заяви още пред БНР Вулджев.


Още по темата в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланик Ирене Планк: Източните и западните германци сме едно цяло. Никой не иска ново разделение!

На 3-ти октомври Германия отбеляза 34 години от обединението, което се случи след падането на Берлинската стена на 9-ти ноември 1989 г. Повече от три десетилетия са минали от тази историческа нощ. Еуфорията и радостта са притъпени. В обединена Германия разделителните линии са все още ясно изразени. Всеки втори източногерманец смята, че в нова Германия..

публикувано на 05.10.24 в 11:55
Херберт Кикл, лидер на спечелилата парламентарните избори в Австрия Партия на свободата

Паул Шмид: Щом националисти популисти печелят изборите, значи в обществото са настъпили промени

Без миграцията нямаше да има крайна десница - това важи не само за Австрия, а изобщо за европейските десни популисти, които без съмнение са във възход. През цялата седмица след парламентарните избори в Австрия, спечелени от крайнодясната "Партия на свободата", обществената дискусия се върти около това как да бъде изолирана една демократично..

публикувано на 05.10.24 в 11:45
 Ирина Николова

Ирина Николова: Програмата по метода "Кастрирай и върни" не работи

Проблемите в общинското предприятие "Екоравновесие" могат да се решат само, ако всички работим заедно. Имаме нужда от доброволци да ни помагат, за да се справим с наследените проблеми. Това заяви кметът на София Васил Терзиев след протест на защитници на правата на безстопанствени кучета , проведен на 12 септември.  На 30 септември беше открита..

публикувано на 05.10.24 в 08:00

Има ли план как да пренастроим енергетиката?

Пропуснахме 10 години възможността, така че да подготвим енергетиката ни за днешната ситуация. Сега имаме сблъсък на лобита. Тези средства, които се гласуват по ПВУ, няма да отидат като инвестиции в адаптация на въглищния район . Това каза енергийният експерт Илиян Василев в интервю пред БНР.  Според него без въглищни централи не..

публикувано на 04.10.24 в 16:23

МВнР призова българите в Иран незабавно да напуснат страната

Министерството на външните работи призовава българите в Иран незабавно да напуснат страната заради нарастващото напрежение в региона. От ведомството препоръчват на сънародниците ни да се придържат стриктно към инструкциите за сигурност на местните власти, редовно да се информират за обстановката, да избягват военни обекти или струпване на..

публикувано на 03.10.24 в 10:12

Младите българи излизат от дома на родителите си на 30. Защо?

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, или 4 години след средното за ЕС, сочат данните на Евростат за миналата година. Сънародниците ни се нареждат след връстниците си от Хърватия, Словакия и Испания и делят четвъртото място с младите италианци. Средната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно..

публикувано на 03.10.24 в 06:38
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48