Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиан Попов: Енергийният сектор е процъфтяващ - пари има, няма реформа и стратегия

Възстановяването е факт и без Плана, да се съсредоточим върху устойчивостта, казва експертът

Юлиан Попов
Снимка: БГНЕС

„Има една ирония в Плана за възстановяване и устойчивост на европейско равнище – парите по него ще потекат, след като икономическото възстановяване вече е факт. Когато погледнем макроикономически България, Европа, света дори – той се възстановява от Covid кризата, преди България и другите страни да са получили пари за възстановяване на практика. Има един много голям въпрос по отношение на целия този План за възстановяване и устойчивост – за какво всъщност е самият план, след като възстановяването е факт и без него.“ Това заяви в интервю за БНР Юлиан Попов, политически съветник на Европейската климатична фондация, бивш служебен министър на околната среда и водите.

Попов изтъкна, че това, че няма да получим пари от Плана за самото възстановяване „не е абсолютно никакъв проблем, много по-важно е да се съсредоточим върху устойчивостта“.

Според експерта документът е бил много подобрен по време на служебното правителство.  

Забавянето с няколко месеца няма никакво значение, коментира Юлиан Попов.

„Връщането на Плана не е точно връщане, а процес на договаряне. Текат преговори. Дали е 2038 г. или 2040 година е без значение. Тактически и било добре да бъде една дата. По-съществени са междинните стъпки. Има ангажимент за затваряне на определена мощност до 2026 г. и Комисията иска ясни гаранции, че това ще се случи и по какъв начин ще се случи.“

ЕК има много специфични изисквания за това въглищната индустрия да не получава неправомерна държавна помощ, която тя може да получава през вътрешно субсидиране в Българския енергиен холдинг, поясни Попов.

Това е камък на пътя.“

Огромни средства се насочват към енергийния сектор. От страдащ и критичен сектор той се превърна в процъфтяващ сектор, изтъкна още Попов.

По думите му тези огромни средства дават възможност при добро преразпределение да бъдат подпомогнати енергийно бедните, дружества с проблем.

Пари има много. Много повече, отколкото са необходими в енергийния сектор. Проблемът е в това, че нямаме достатъчно добре разработена стратегия, административно система за подпомагане на енергийно бедните, тоест реформата отсъства.“

Дори да имаме пари да подкрепим енергийно бедните, ние не знаем кои точно са те. Няма система за това, няма добре разработени критерии.“

България няма енергийна стратегия, ние не знаем какво правим с енергетиката, обобщи Юлиан Попов.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Боран Хаджиев, кмет на Чепеларе

Боран Хаджиев и Екатерина Дафовска за Чепеларе: Достъпен спорт и природни дадености

На територията на община Чепеларе има останки от 4 крепости, някои от които са от периода около V-I век преди новата ера . Те са били използвани до падането на Родопите под османска власт. Има 8 църкви, 72 параклиса и 2 джамии. В 7 читалища самодейци пазят местни традиции и обичаи. На 15 ти септември Чепеларе отбелязва 60 години от създаването на..

публикувано на 19.08.24 в 11:30

Пампорово - климатолечебен курорт за възстановяване на имунната система

Какви са възможностите за активна почивка, за преходи и преживявания в Пампорово и околностите ? С какво този летен сезон е по-различен от предходния? Какво предприема курорта, за да бъде посещаван целогодишно , оживлението в него да не спира? Но не само това, като негови гости да можем да се възползваме от природните дадености, за да се..

публикувано на 18.08.24 в 16:38

Монтана беше домакин на републиканско състезание по спортен риболов за незрящи

Монтана беше домакин на републиканско състезание по спортен риболов за незрящи. 16 отбора от страната участваха на турнира на язовир "Огоста". Състезанието се финансира от Агенцията за хора с увреждания.  В деня на Варна, Голяма Богородица, победител стана отборът на "Успех", от морската ни столица. Варна празнува!..

публикувано на 15.08.24 в 17:18
Музеят на природата към Университета в Тел Авив

Световно известни изследователи предупреждават, че кораловите рифове са изчезващ вид

Всеки водолаз разказва, че най-красивите си преживявания е имал сред красотата на кораловите рифове . Но в последно време във всички морета и океани около екватора се забелязва явлението побеляване на кораловите рифове .  Белите корали са скелетите на коралите . Когато това се случва, то много затруднява цялата екосистема. Влияе върху рибите,..

публикувано на 13.08.24 в 10:22
Снимката е илюстративна

Ювал Ариха за екологични и дизайнерски решения в откритите градски площи

Когато бабите и майките на съвременните деца са били малки, най-любимото им занятие е било да играят на улицата и парковете,  да се пръскат с вода от чешмите , да играят на криеница край дърветата. В последно време местната власт се вълнува особено и от  глобалното затопляне, което най-много се чувства в големите градове .  "Наш патент..

публикувано на 12.08.24 в 11:11
Цар-Симеоновата градина

Какви мерки трябва да бъдат предприети за зеления ландшафт в Пловдив?

Жителите на Пловдив са свикнали с летните жеги . Много специалисти обаче вече предупреждават, че градът трябва да е по-добре подготвен за климатичните промени , които вече се усещат и призовават администрацията да реагира.  За това какви мерки трябва и могат да бъдат предприети в по-кратък и по-дългосрочен план разказва ландшафтния архитект..

публикувано на 11.08.24 в 08:30
Мартин Томов, координатор в

Как влияят климатичните промени на Черно море и защо е важно да има защитена морска зона в него?

Необичайно високи температури на морската вода бяха регистрирани по българското Ч ерноморие през настоящото лято. Какви са причините за това анализира Мартин Томов, който е координатор на кампанията "Живо Черно море“ в екипа на "Грийнпийс“ - България . Какви са причините за високите температури на морската вода и как влияе това върху..

публикувано на 10.08.24 в 07:10