Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Германия се люшка между различни геополитически трудности"

Митко Василев: Ако Германия продължи да потъва, няма да е добре за Европа

Цените на електроенергията са една от най-големите пречки, отбелязва главният управител на Германо-българската индустриално-търговска камара

| Интервю
Митко Василев
Снимка: БГНЕС

Германското правителство коригира прогнозата си за икономическия ръст на страната от 1,3% на едва 0,2%.

Това са "оценки, които се правят от политиката", каза пред БНР д-р Митко Василев, главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК). В предаването "Събота 150" той определи ситуацията в Германия като трудна и направи прогноза, че ако страната продължи да потъва икономически, това няма да е добре за Европа.

"Проблемите на политиката са малко по-различни от тези на бизнеса, но бизнесът следва политиката. Това, което се случва в Германия политически, е доста обезпокояващо. Бизнесът е потърпевшият. Последните икономически резултати на Германия го доказват."

"Трудна е ситуацията. Може да се каже и драматична в някои сектори", заяви той и допълни, че в икономическо отношение Германия няма растеж за последните 2 години.  

Василев открои като фактори застаряващото население и липсата на работна ръка, както и липсващите големи инфраструктурни инвестиции. Същевременно, по думите му, високите корпоративни данъци остават.

"Протестиращи фермери, протестиращи превозвачи и една политическа нестабилност. Т.нар. светофарна коалиция води до това, че бизнесът няма ясни сигнали каква ще бъде насоката. Сега Германия се люшка между различни геополитически трудности, които се случват в света. Нейната роля на световен шампион постепенно започва да се губи."

Цените на електроенергията са една от най-големите пречки и трудности в момента, подчерта Митко Василев, като посочи излизането от въгледобива и закриването на атомните мощности без наличие на алтернативен модел.

Германците залагат много на водорода, но все още няма електрическа централа, която да работи с водород. По света няма такъв модел, поясни председателят на Германо-българската индустриално-търговска камара.

Германски компании започват да се изнасят от Германия и си търсят място в други дестинации, където ще им бъде по-изгодно, изтъкна Василев.

Относно "мита за износа на Германия" Василев изрази мнение, че страната "все още не е загубила всички свои предимства", но обясни, че заетостта в Германия зависи до голяма степен от международната търговия - една четвърт от работните места са пряко или косвено свързани с износа. По думите му, в областта на износа Германия все още задържа позиции, които обаче отслабват.

Евтиният руски газ, от който големият печеливш беше германската икономика, вече го няма, отбеляза Митко Василев.

Китай е както най-големият търговски партньор както на Германия, така и на Европа, но същевременно и най-големият конкурент, каза той.

"Германия и Китай са принудени да работят заедно. От друга страна Китай е огромен конкурент. Сякаш двете икономики засега една без друга не могат."

Зелената сделка поставя прекалено големи и непосилни изисквания, а стоката на европейските производители става неконкурентноспособна спрямо тази, която идва от третия свят, коментира още Митко Василев.

"Това се оказва пречка пред Европа и трябва да се вземат мерки да се ограничи."

Според него колебливото развитие на германската икономика през последните две години на фона на изненадващо дръпващите други икономики в Европа като испанската и португалската не вещае добро за Европа.

"Ако Германия продължи така да потъва, не е добре за цяла Европа", предупреди той.

"Там нещата забуксуваха. Ако тази тенденция продължава, не е добре за нас. Не бих казал, че германски инвестиции не се интересуват от България. Напротив – ние сме атрактивно място, макар и в периферията на ЕС. Не е това обаче, което германският бизнес слага в България в сравнение със страните, които граничат с Германия. Нещата са несъизмерими. Изпреварва ни дори Румъния."

Има нещо като затишие в инвестициите, подчерта Митко Василев на фона на конкуренцията на съседни на нас държави, както и на тази от Източна Европа.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън: Днес не се очаква израелски ответен удар срещу Иран

Днес не се очаква израелски ответен удар срещу Иран, заяви американският президент Джо Байдън. Нови израелски въздушни удари в Южен Бейрут са поразили централата на разузнаването на терористичната организация "Хизбула", твърди израелската армия. Последните трите въздушни удара по южните предградия на Бейрут идват след нощ на интензивни..

публикувано на 03.10.24 в 19:03

МВнР призова българите в Иран незабавно да напуснат страната

Министерството на външните работи призовава българите в Иран незабавно да напуснат страната заради нарастващото напрежение в региона. От ведомството препоръчват на сънародниците ни да се придържат стриктно към инструкциите за сигурност на местните власти, редовно да се информират за обстановката, да избягват военни обекти или струпване на..

публикувано на 03.10.24 в 10:12

Младите българи излизат от дома на родителите си на 30. Защо?

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, или 4 години след средното за ЕС, сочат данните на Евростат за миналата година. Сънародниците ни се нареждат след връстниците си от Хърватия, Словакия и Испания и делят четвъртото място с младите италианци. Средната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно..

публикувано на 03.10.24 в 06:38
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48

Има по-голяма чувствителност към насилието над жени, но случаите растат

" Има по-голяма чувствителност сред обществото, че насилието над жени е съществен проблем . Последните социологически изследвания показват, че 84% от българите смятат, че имаме сериозен проблем, конкретно и с домашното насилие. За жалост обаче случаите продължава да нарастват. Има 50% ръст на новообразуваните досъдебни производства ". Това заяви..

публикувано на 02.10.24 в 10:52

Около 25% от българите вземат бързи кредити, малко над 1/5 спестяват

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).  "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При..

публикувано на 02.10.24 в 09:13

Кампания: Агресията в училище може да се преодолее със спорт

Със спорт може да се преодолее агресията в училище. Това е посланието на кампанията на Държавната агенция за закрила на детето "Бъди смел, бъди добър". Б ългарски олимпийци се включиха в инициативата в столичното 140-то училище "Иван Богоров". Ивет Горанова е част от кампанията. Какво по-добре от час по физическо, ако упражненията ти ги води..

публикувано на 01.10.24 в 11:35