Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите одобриха купуването от Германия на IRIS-T и боепирпаси за "Страйкър"

Система за противовъздушна отбрана IRIS-T.
Снимка: Ройтерс

Народно събрание одобри купуването на система за ПВО от Германия. Решението бе взето със 133 гласа „за“, 45 - „против“ и двама - „въздържал се“. Цената на комплекса „lRlS-T SLM" е близо 356 млн. лева. Системата ще у нас до 34 месеца, а оперативно ще е готова след 39. Проектът се реализира в рамките на инициативата "Щит над европейското небе" и е част от договора на германската армия с частна компания. 
Допълнително е предвидена възможност за закупуване на още до пет броя от това въоръжение и една система с далечен обсег. 

На 1 и 2 четене депутатите ратифицираха международния договор за придобиване на боеприпаси за машини "Страйкър". "За" гласуваха 125 депутати, а "против" 51. Договорът от правителството на САЩ е на обща стойност 64 880 655 долара без ДДС и предвижда придобиване на боеприпаси от различен тип и калибър, обясни председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев:

"Тук става въпрос не за няколко, а за десетки хиляди боеприпаси от всеки вид, който да осигурят първоначалния боекомплект на новите бойни машини. Защо ще бъдат доставени 27-28 година? Защото и самите машини ще бъдат доставени! Преди това няма смисъл - да бъдат доставени боеприпасите преди самите бойни машини. Затова сега се прави този договор – за да има възможност те да бъдат подготвени, произведени и, съответно, доставени в рамките на производствения процес на самите бойни машини". 

 


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Матю Каруана Галиция: Далече сме от осъждането на корупцията, която доведе до убийството на майка ми

В предаването "Хоризонт до обед" Марта Янчкарова, която е водеща от словашката обществена медия – Радио и телевизия – Словакия, разказа за получените смъртни заплахи, след като в нейното шоу предизвиква политически спор през 2023 г. В предаването тя отказва да пусне политик от опозиционна партия тогава да замени друго поканено за..

публикувано на 23.10.24 в 11:05

Закриват жп линии в Северна България. На места спира и последният влак

С масово недоволство и протестни подписки хората от Северна България се противопоставят на новото разписание на влаковете и предвижданото от БДЖ Пътнически превози закриване на линии . Към исканията на пътниците се присъединяват общините и областните управи. От БДЖ Пътнически превози обещават да размислят за някои от влаковете, но не е..

публикувано на 23.10.24 в 09:10

Владимир Митев: Всякакви опити за приближаване на Молдова към ЕС ще стават с трудности

Все повече надделяват привържениците на конституционните реформи, които да позволят Молдова да се присъедини към ЕС. Това заяви пред БНР Владимир Митев от Радио България в коментар за проведения референдум в страната по темата. Все пак той подчерта, че разликата с отрицателния вот е много малка.   Първи резултати: 50% от молдовците..

публикувано на 21.10.24 в 11:51

Какво работят младите?

Благоевградска област е на дъното не само по доходи от работна заплата, но и с най-висока безработица в Югозападния район: 8.5% при мъжете и 6.2% при жените. За сравнение – в съседната област Кюстендил безработните мъже са под 1%, а малко над 1,5 % от жените не работят. Оказва се, че Благоевградско няма конкуренция и при младежката безработица..

публикувано на 21.10.24 в 10:58

По-заможните също стават жертви на трафик на хора

С "Поход за свобода" беше отбелязан Европейският ден за борба с трафика на хора . Европейският ден беше на 18 ноември. Но от Националната комисия за борба с трафика на хора са преценили, че съботата е по-удобният вариант. За десета година: "Поход за свободата" в София Статистиката и за тази година отчита, че официално сигналите за..

публикувано на 19.10.24 в 19:03

Инж. Иван Иванов: Цената на водата да стане двукомпонентна

Цената на водата да стане двукомпонентна - предложението е на инж. Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите. Става въпрос за това да има такса "Водомер", която да се плаща от всеки, без значение дали ползва вода или не. Пред БНР инж. Иванов обясни, че това е добра практика, която се прилага в много държави .  " Идеята е..

публикувано на 18.10.24 в 14:11
Сергей Скрипал

Сергей Скрипал може би е оцелял след отравянето с "Новичок" благодарение на грешно лекарство

Бившият руски шпионин Сергей Скрипал, станал обект на опита за отравяне с "Новичок" в Солсбъри, може да е оцелял, защото парамедик случайно му е дал грешно лекарство, беше съобщено по време на започналото публично разследване.  Започналото публично разследване тази седмица проверява обстоятелствата около смъртта на Доун Стърджис, която се е..

публикувано на 18.10.24 в 11:42