Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Еликсир на живота”: „Пи Димят, уби лъва!”

БНР Новини




С вино от прастар български сорт утолил жаждата си млад момък с исполински ръст и... надвил страховит лъв. Звярът вкаменявал от страх населението близо до селището, станало много по-късно столица на българската държава - Велики Преслав. Така гласи една древна легенда в Североизточна България. Знае се, че е имало и такива времена по нашите земи. Хората се изумили от внезапния, неудържим приток на сила в младия мъж и нарекли лозата и виното от нея с името на юнака. Димят!
Оттогава досега белият винен и десертен сорт грозде „димят” се цени много в нашата страна. От гроздето се получава чудесно трапезно вино и висококачествен материал за конячен дестилат и уханно бренди.
Прясното грозде и неговата буйна рожба – виното, от хилядолетия са ценени от човека заради неповторимите им качества. Те са и храна, и вълшебен еликсир, и лек. Гроздето е сред плодовете с много високо съдържание на захар - около 20 на сто. То съдържа монозахаридите глюкоза и фруктоза, които директно навлизат в кръвта и чрез нея стигат до всяка клетка на нашия организъм. Учените твърдят, че червеното грозде преборва раковите клетки. Плодът като цяло спомага за усвояването на белтъчините, действа изключително благоприятно на сърцето. Прясното грозде и сокът му имат още много чудодейни свойства за целия организъм на човека. Терапията с прясно грозде и с вино са практикувани от дълбока древност при хора, чийто организъм приема лечението с тях.
Огнената ракия, също позната от хилядолетия, е още по-силен антисептик от виното и в малки количества е препоръчвана като лекарство и успокоително средство.
При простуда конякът действа много по-бързо и здравословно от всяко хапче. А в компанията на кафето и на приятелите ни ароматите му изпълват сетивата ни и остават в съзнанието ни завинаги.
Казват, че денят става още по-хубав, aко сутринта отпием първо няколко глътки шампанско... Тогава и настроението ни е искрящо като него, пенливо и открито за радостите на живота.  
Учени в областта на земеделието: професор Димитър Бабриков, доцент Галя Дякова, доктор Ваня Йончева, доктор Ваньо Хайгъров, както и сомелиерът Мария Йорданова, разказват за божествените плодове на лозата - гроздето, виното, шампанското, ракията и брендито.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Носител на наградата

Еврика! Успешни българи: д-р Мария Аргирова

Мария Аргирова.  Тя е млад учен с дълга професионална биография. Мечтае да стане археолог, но се запалва по химията. Д-р Мария Аргирова съвсем наскоро получи наградата "Еврика" за постижения в науката, но преди това е носител на съвместната награда на фондация "Еврика" и Съюза на учените в България за отличната защита на дисертационния си труд...

публикувано на 17.02.25 в 17:00
Александър Александров

Медици от "резерва"

В поредното съботно издание "За здравето" използвахме много военни термини, но говорихме по важни теми, може би най-болезнените за родната здравна система – липсата на лекари и сестри, обезлюдените лекарски кабинети по селата, в училища и детски градини, общественото безпокойство за това кой ще ни лекува в бъдеще? Всички сюжети аргументирахме..

публикувано на 17.02.25 в 15:51
Яна Данаилова

Храната е субстрат на здравето или болестта

Яна Данаилова е докторант по човешка физиология, магистър по хранене и здравен мениджмънт, сертифициран нутриционист и председател на Сдружението на нутриционистите в България, професионален член на Американската асоциация по хранене ( ANA ). Обучението ѝ в България е допълнено от редица специализации в чуждестранни образователни институции и..

публикувано на 17.02.25 в 14:15
Дългоопашат синигер

Мисия, дейности и постижения на Българското дружество за защита на птиците

В рубриката на "Нашият ден", в която гостуват зелените новатори на България, говори Стойчо Стоев , директор "Природозащита" към Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Гостът разказва за провежданите от БДЗП курсове за разпознаване на птици : " Важна част от нашата работа и мисия е да запознаем хората с птиците и да ги привлечем..

публикувано на 17.02.25 в 09:22
д-р Мария Аргирова

Български учени работят върху нови съединения за борба с рака

В края на месец януари бяха връчени наградите "Еврика" за тридесет и пети пореден път. Те се присъждат на млади хора за техните значими постижения в науката, за изобретения с голяма обществена значимост, за постижения в управлението на стопански организации, както и за най-високи резултати в развитието на селскостопански дейности. Носител..

публикувано на 17.02.25 в 08:25