Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петанк в Камбоджа

В „Покана за пътуване“: От храмовете Ангкор Ват до Ханой и Банкок. Галерия „Дория-Памфили“ – дворец с 1000 стаи и 650 шедьовъра

25
Площта на храмовете Ангкор Ват е колкото 90 футболни игрища

„Моля ви, бъдете пътешественици, а не туристи. Опитвайте нови неща, срещайте нови хора и поглеждайте отвъд това, което се намира точно пред вас. Това е ключът към осъзнаването колко удивителен е светът, в който живеем.“

„Покана за пътуване“ започва с цитат от американския кулинарен експерт Андрю Зимерн, защото е изтъкано от приключения!

Петанк! Звучи звънко. Всъщност това е стара провансалска игра с метални топки, придобила популярност в началото на ХХ век. Във филмите на Луи дьо Фюнес комичните жандарми играеха петанк в ленивите следобеди пред кръчмата на площада. Оказва се, че у нас френската игра има не само последователи, ами и състезатели, достойни да ни представят на международния пясък. Дарина Григорова от Радио България бе част от отбора, отсрамил страната ни на световното първенство в Камбоджа. Но понеже у нея бушува синдромът на пътешественика, тя си каза „Така и така съм в Азия, защо да не отскоча до Виетнам и Тайланд“. И го направи! Но също така ни ограмоти за играта петанк.

Преди няколко издания на „Покана за пътуване“ певецът Васко Василев-Базилио ни разведе из Витлеем с разказа си за Светите земи. Днес той продължава от там, където спряхме – пред една от малкото усмихващи се Богородици.

В Йерусалим никой не хвърля хляб на земята и всеки живее праведно според религията си, твърди певецът Васко Василев-Базилио, който отскоро е и магистър по богословие.

Ще ви прошепна една тайна. Скрита пред очите на всички в центъра на Рим. Доколкото може да се скрие дворец с повече от 1000 стаи. Галерия „Дория-Памфили“ изненадва с великолепни шедьоври и незабравими интериори на Виа дел Корсо 305. Понякога тя незаслужено остава в сянката на по-посещавани забележителности на Вечния град като ватиканските музеи или вила „Боргезе“. Но това е само от полза на посветените, които могат да я разгледат спокойно без туристическо стълпотворение.

В широкото предверие между няколко бюста на римски патриции… се зареждаха две електрически суперколи. Дворецът е един от малкото частни палати в италианската столица. Част от него се обитава от наследниците на аристократичната фамилия. Някои апартаменти се дават под наем, но най-голямата част от сградата е приютила забележителна колекция, събирана с векове. 650 шедьоври, сред които на Караваджо, Тициан, Рафаело, Веласкес и Бернини.

Съкровищата с неизмерима стойност се намират в най-голямата частна галерия в Италия. Днес тя принадлежи принц Джонатан и принцеса Гезине. Когато се раждат, те не са братче и сестриче и дори нямат фамилни имена. Две дечица без родители, едни от многото, появили се в Англия вследствие забраната на абортите. През 60-те години на миналия век Ориета Дория Памфили, последната принцеса със синя кръв от знатното италианско семейство, ги осиновява от католическо сиропиталище в Лондон със съпруга си Франк Погсън, бивш офицер от британския кралски флот.

Когато през 2000 г. принцеса Ориета умира, двете ѝ осиновени деца наследяват двореца „Дория Памфили“ в центъра на Рим. Освен галерията там има 110 апартамента и 50 магазина, които се дават под наем. Джонатан и Гезине получават още в наследство и дворец в Генуа, 14 знатни титли и една от най-богатите колекции на изкуство в света.

Но понеже ще ви разхождам из най-ценното от притежанията им, да ви запозная с историята му. Дворецът заема цял квартал и е най-дългият в Рим. Площта на зданието е 180 хектара. Сградата в стил барок е издигната през XV в. за патрицианското семейство Памфили, сродило се през XVII в. с друг знатен род – Дория.

Колекционирането продължили няколко поколения от аристократичната династия.

За щастие папа Инокентий X забранил на потомците си да продават експонатите, благодарение на което е достигнала до наши дни в пълния си блясък. Приятният мъжки глас в аудиогида, който разказва за безценните произведения, принадлежи на принц Джонатан. Едва ли има друга галерия в света, в която с чувство за хумор да гарнират сведенията за скулптури и картини с лични преживявания. А аз през цялото време си мислех какво ли е да се гониш със сестра си сред такива шедьоври и играеш на жмичка из безкрайните коридори и зали.

В двореца в тематичен и хронологичен ред са представени над 600 произведения. Сред тях платната на Караваджо „Отдих по пътя към Египет“ и „Каещата се Магдалена“ и на Тициан „Саломе с главата на Йоан Кръстител“.

„Дядо ми е купувал картини на Тициан, когато художникът се бил замесил в скандал и бил отхвърлен. Така нашето семейство се оказва притежател на 14 платна“, казва в аудиогида принц Джонатан. За най-ценен експонат се смята портретът на папа Инокентий X от испанския живописец Диего Веласкес. Това е един от най-добрите портрети в историята на изкуството. Самият свят отец обаче, когато го видял, просъскал „Прекалено правдиво!“. Според експерти може да струва и милиард евро. Картината е отделена в специална стая, заедно с мраморен бюст на папата от известния архитект и скулптор Лоренцо Бернини.

Каскада от интриги, ревност и загадки обгръща историята на папа Инокентий X. Причината за тях е в една много обсъждана навремето връзка – тази с най-властната жена на Рим, с жената на брат му – Донна Олимпия Малдаикини. Родената в скромно семейство Олимпия успяла на 16 да се омъжи за богат мъж, който починал, когато тя била на 24 години, оставяйки ѝ огромно наследство.

Богатата и млада вдовица омаяла и 30 години по-възрастния от нея Памфилио Памфили, брат на тогавашния кардинал Джовани Батиста, който по-късно станал папа Инокентий X. Много скоро Олимпия се превърнала в доверена съветничка на папата, а според мнозина и в негова любовница.

Освен споменатите произведения, в галерията има още платна на Кореджо, Пармиджанино, Тинторето, Басано, на Рубенс и Пусен… Сред неживописните шедьоври изпъкват римски антични статуи, мраморни портрети и барелефи, средновековни брюкселски килими и гоблени.

Фамилният параклис на Дориа-Памфили е построен в края на XVII в. по проект на известния архитект Карло Фонтана. В него аристократите са привлечени да коленичат пред разпятие от слонова кост на скулптора Ерколе Ферата.

Срещу две евро над таксата от 14 можете да разгледате апартамента на принцесата. А кой не е искал поне веднъж да надзърне там?

В рубриката „50 места от българската история отвъд България“ Светослав Марков и Теодор Борисов ни отвеждат до гроба на Гоце Делчев в Северна Македония.

А ако се чудите кой ще ходи на ТЕДекс Витоша, благодарение на късмета си в нашата игра във Фейсбук – това е Снежана Михайлова. Надниквайте на страницата ни, където ви чакат още награди.


Снимките са на Васко Василев-Базилио, Дарина Григорова и Магдалена Гигова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Антарктида – познатата и непозната: 4 епизод – Какво показват ледниците?

Антарктида е една лаборатория за наука и въпросите, които ние като учени имаме, могат по- бързо да стигнат до своите отговори, заяви хидробиологът доц. Весела Евтимова. Тя е участвала в две експедиции. Всичко там докосва по особен начин сетивата и дава възможност на учените да развиват своите проучвания, сподели още тя. Антарктида – познатата и..

публикувано на 12.09.24 в 13:40
Самюъл Хънтингтън

В света на Самюъл Хънтингтън: началото

Американският социолог, един от най-известните представители на течението на транзитолозите, Самюъл Хънтингтън се сдоби със световна слава, след като изложи на бял свят теорията си за сблъсъка на цивилизациите. Хънтингтън излага прочутата си теза във връзка с настъплението на испаноезичните американци в южните щати на САЩ, но сякаш атентатът..

публикувано на 11.09.24 в 17:37

Верона ще измести ли Париж като град на любовта?

Олимпиадата отшумя и Париж отново се върна към нормалното си битие като град на любовта. Верона обаче упорито се домогва до романтичната титла. И има основание. Мястото е пропито със средновековна нежност и любов, бурни чувства и въздишки. И всяка година най-малко три милиона туристи се стичат тук, за да ги изпитат. Разбира се, всички се тълпят..

публикувано на 11.09.24 в 15:05

Инфлуенсърите – сега и преди

Англицизмът "инфлуенсър" значи "човек с влияние". Думата свързваме днес с виртуалното и с маркетинга, но забравяме, че субектите на влиянието и следващите ги, тоест последователите им, са съществували в човешкото общество винаги – и за добро, и за лошо. Сократ и Ницше, Толстой и Кант, нашите Вазов и Дънов – пророци и писатели, идеолози и политици –..

публикувано на 10.09.24 в 17:45

Еврика! Успешни българи: Николета Стойнова

"Да се подобрявам, да се подобрявам, да се подобрявам..." Няколко пъти Николета Стойнова – ученичка от Американския колеж в София, повтаря тези думи докато разговаряме. Само след няколко дни тя ще бъде в 12 клас и с основание може да се каже, че е една от учениците, с които Колежът може да се гордее. Тя е лауреат от Националния конкурс "Млади..

публикувано на 09.09.24 в 17:05