Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиана Николова: Какво става с хората в Гълъбово и в Стара Загора – липсващото в дебата за въглищните централи

| обновено на 13.01.23 в 14:47
Снимка: БГНЕС

Със 187 гласа "За" парламентът задължи служебният кабинет да започне преговори с ЕС за предоговаряне на ПВУ в частта енергетика. Основната цел е запазване на въглищните централи в Маришкия басейн.

Против гласуваха 2-ма депутати от "Продължаваме промяната" (ПП), а 4-ма от ПП и петима от "Демократична България" се въздържаха.

Дискусията продължи повече от 2 часа. Без възражения беше прието да се поиска отпадане на поетия ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с 40%  и продължаване работата на централите от Маришкия басейн без ограничения до 2038 г. 

Решението предвижда до 31 март служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов да постигне съгласие и предварителна положителна оценка за промените от Европейската комисия.

“Според мен Планът за възстановяване и устойчивост през цялото време се развива и се работи в ситуация на постоянна предизборна кампания и доста голяма част от стъпките по него са правени са правени за ПР“, казва в ефира на “Нашият ден“ Юлиана Николова, директор на портал “Европа“ и подчертава:

“Това, което ми направи впечатление при вчерашния дебат е, че в нито едно от изказванията нямаше дори стъпка за това защо трябва да се прави декарбонизация.

Ако е записано в плана, то е записано във варианта, внесен от редовното правителство за първи път, дотогава нямаше стъпка за някаква решителност в тази област и гласи,  че 2025 г. въглеродните емисии от енергетиката трябва да бъдат намалени с 40%“.

“Положението обаче е такова, че поради войната производството на енергетика от въглищните централи е нараснало с 33%. И то не е поради факта, че българската енергетика страда, защото цената на газа е повишена, тъй като дялът в енергийния микс на газовите централи, за разлика от Германия в България е много нисък и цената на газа практически не влияе в пазара на електричество, а защото в съседни страни в Европа електроенергията е произвеждана от газ, а той доста скочи. По тази причина нашите въглищни централи изнасят много и са много са на печалба“, посочва още тя в интервю за БНР и допълва:

“Това, което липсва в дебата е какво става с хората в Гълъбово и Стара Загора и какво правим с тази санкция, която имаме за замърсяване на въздуха? Липсва също и колко струва производството на тези централи?

Ангажиментът от страна на България...

“Ангажиментът, поет от България, е да намали емисиите, но в цялата икономика спрямо 1990 г., когато имахме заводи като “Кремиковци“, “Стомана Перник“ и нереформираните металургични предприятия. Практически, заради затварянето на тези предприятия, към 2020 г. имаме намаляване на всички емисии от сектор “икономика“ с 48%.

Това обаче в поетия ангажимент е само за сектор “енергетика“ и за въглищните централи. Ангажиментът е да се сложи таван на емисиите, които всяка от въглищните централи може да прави на годишна база. Ние искаме това да не става до 2038 г., като през 2038 г. сме поели ангажимент, така или иначе да ги затворим.

Това означава, че се спират стъпките за преструктуриране на тази индустрия. В един момент ще трябва да направим внезапен скок и пак няма да се получи“, казва още тя.

Ще успеем ли да изпълним поетия ангажимент за намаляване на емисиите с 40?

“Като слушам депутатите, няма да го изпълним.  Въпросът е, че той трябва да започне да се изпълнява в първото полугодие на тази година. Трябва да имаме законопроект, той трябва да влезе в сила и трябва да бъде прилаган, за да може 2026 г. да бъде отчетено намаляване“, посочва още тя.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Имунната система през есента: Как да се подготвим за грипния сезон?

В предаването "Lege Artis" беше обсъдена темата за имунната система през есента, като специалистите по вирусология предупредиха за предстоящ бум на заразните болести у нас. Един от водещите експерти в областта на имунологията и алергологията, акад. д-р Богдан Петрунов,  объсди темата в ефира на предаването. " Имаме два пътя за стимулиране на имунитета..

обновено на 02.10.24 в 12:46
 Експертен център за хемофилия, таласемия и други редки доброкачествени хематологични заболявания при деца

Йордан Недевски: България е на добро място в лечението на децата с хемофилия

Конференцията на Европейския хемофилен консорциум ще се проведе от 4 до 6 октомври 2024 г. в Гранд хотел "Милениум София", съобщават организаторите. Това ежегодно събитие събира водещи експерти в областта на хемофилията, пациенти, представители от европейските асоциации по хемофилия, представители на фармацевтичната индустрия и други заинтересовани..

публикувано на 02.10.24 в 11:59

Майки с колички и възрастни хора – част от дебата за достъпната среда

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" се обсъжда темата за достъпната среда за хора с увреждания , майки с колички и възрастни хора. Събеседник е Валентина Христова , представител на общността "Мостове" и майка на дете с увреждане, която разказва за кампанията "Задай посока". Основната цел на кампанията е да насърчи гражданите..

обновено на 02.10.24 в 11:54
Проф. д-р Иван Костов

За рака на маточната шийка и имунизацията срещу човешкия папилома вирус

Октомври е Международен месец за борба с рака на гърдата, а в момента стартира и информационна кампания за скрининга на маточната шийка и имунизацията срещу човешки папилома вирус (ЧПВ). Гост в Lege Artis e проф. д-р Иван Костов –  акушер-гинеколог, директор на УСБАЛАГ "Майчин дом", ръководител на катедра "Акушерство и гинекология" към..

публикувано на 02.10.24 в 11:50

Отвъд клетките: Значителен брой българи искат по-добро отношение към животните

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден", по случай Световния ден на селскостопанските животни и в навечерието на Международния ден за защита на животните, обсъдихме важни теми, свързани с отношението към животните и практики, които би трябвало да останат в миналото. Един от поводите за дискусията е неотдавнашното решение на Ветеринарния..

обновено на 02.10.24 в 10:51