Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частен случай:

Защо все още не е премахнат неузаконим строеж на столичния бул. "Пушкин"?

До какво може да доведе бездействието на хората и на институциите? Защо все още не е премахнат несъответстващ на нормите за безопасност и неузаконим строеж на бул. "Пушкин" № 8 – Община Витоша? Сградата е включена в десятката на най-опасните сгради в столицата. Сагата продължава повече от 20 години... 

От 13 май 2022 г. досега нищо съществено не се е случила – сградата, за която има заповед от ДНСК от 16 юни 1999 г. да бъде премахната, все още е на мястото си.

Гости на предаването "Законът и Темида" са Диана Панова и Ярмила Ерменкова от София. Диана Панова припомни историята:

"Сагата започна 1993 г., когато един от съсобствениците (адв. Божидар Игнатов) започна строеж без нашето съгласие, без строителни книжа и без разрешение. Има решение от 2015 г. на официална институция – не че нещо се е променило... Още след започването на строежа ние подадохме сигнал до Общината, че се случва нещо нередно, което е против волята ни. Но едва три години по-късно Общината издаде заповед, която той веднага обжалва. Поради липсващи реквизити на заповедта Общината загуби делото. През 1999 г. на 16 юни ДНСК издаде втора заповед за премахване на строежа, тъй като той не отговаря на никакви архитектурни изисквания и е в разрез с всякакви правила. Адв. Божидар Игнатов обжалва и тази заповед, в резултат на което започнаха едни безкрайни дела – от 1999-а до 2015-а. Накрая това приключи с решение на 7-членен състав на Върховния административен съд, който остави в сила заповедта и постанови тя да бъде изпълнена. Но 8 години по-късно това не се е случило. А къщата е опасна и на оживено място..."

Инж. Лиляна Петрова – началник на ДНСК през 2022 г. – разказва, че през 2015 г., когато е имало договор за принудително премахване, фирмата се е отказала, започнали са отново процедура за търсене на нова фирма, и към 13 май 2022 г. няма фирма, която да желае да извърши принудителното премахване

Непосредствено след предаването "Законът и Темида" от 13 май 2022 г. около обекта се появява червена лента. По-късно тя изчезва...

Кметът на Район Витоша инж. Теодор Петков коментира дългогодишната сага:

"Последното, което се е случило, е влизането в сила на решението на съда от 2016 г., което потвърждава заповедта на ДНСК за премахването на сградата. Колежката от ДНСК трябва да кажа кога ще може да бъде съборена. Районната администрация обезопасява с поставяне на червени ленти, но веднага след това недобросъвестни граждани ги премахват."

В предаването се включи и новият началник на ДНСК арх. Деляна Панайотова:

"Към настоящия момент е изготвена обществена поръчка, на етап сме, на който очакваме финансиране. Аз съм убедена, че когато се приеме бюджетът, тези пари ще бъдат планирани и осигурени за основната дейност на нашата дирекция. От миналата година имаме предписание към Община Витоша да обезопасят строежа, което е техните правомощия. Обществената поръчка е готова по обособени позиции, там са включени и много други обекти, така че се надявам, че достатъчно фирми ще имат интерес при осигурено финансиране да вземат участие в поръчката и съответно да се избере фирма извършител."

Адв. Захари Генов също коментира, че няма правна възможност да бъде санкциониран този, който маха лентите, поставени Общината за обезопасяване. "Законът дава възможност за санкции само когато става дума за запечатвания на един недвижим имот от частен или държавен съдебен изпълнител, ако някое лице самоуправно премахне тези запечатвания. Поставянето на тези червени ленти около сградата от страна на Общината е едно много несигурно и пожелателно действие. Не е скрепено с някаква санкция, за да се счита, че има твърдо намерение Общината наистина да противодейства при едно такова влизане." От друга страна, Общината има само тези правомощия.

Чуйте целия разговор от звуковия файл.

Снимки – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Боклукът – първородният грях на всеки потребител

Отпадъкът е ценен разказвач на механизмите, които движат дадено общество – пресечна точка между природно и културно, локално и глобално. Боклукът разколебава границата между това, което е мое, и това, което не е, между полезно и вредно, приемливо и неприемливо, определено и неопределено. Кой притежава отпадъците, има ли "добър" отпадък и дали..

публикувано на 16.07.24 в 14:25

Евелина Аврамова: За неуморното съхраняване на българщината зад граница

Евелина Аврамова е майка, журналист и учител, която освен на своите деца посвещава живота си на българските деца в чужбина. Тя е говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина , основател и ръководител на българското неделно училище "Васил Левски" , което има филиали в трите германски града Кайзерслаутерн, Хомбург и Саарбрюкен. В..

публикувано на 16.07.24 в 11:22
Енчо Господинов

Страдаме от политическа слепота, в която никой не вижда другия, не говори с другия и не слуша другия

За кризата в съвременната демокрация, лидерството днес, опита за покушение над кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп – разговор с Енчо Господинов , дипломат, хуманитарист, легендарен журналист и военен кореспондент, бивш генерален директор на МКЧК. По повод атентата срещу Тръмп, бивш американски президент и настоящ кандидат за същия..

публикувано на 16.07.24 в 09:53
Наталия Недялкова и Мартин Христов

Диви зеленчуци

Наталия Недялкова и Мартин Христов от софийския квартал Филиповци са съвсем млади, не само в градинарството. Желанието им за работа и за знание е искреното и истинско желание на младостта и това е достатъчно повече от достатъчно условие за изграждането на малката им зеленчукова ферма в близост до гр. Годеч. Стремежът им за чиста храна е..

публикувано на 15.07.24 в 16:45

Master The Failure, или провалът като стъпало към успеха

Провалът като стъпало към успеха разглежда и третото издание на Master The Failure, което предстои на 16 юли . За грешките, уроците и самоусъвършенстването – разговор в "Нашият ден" с Анна Грозданова , организатор на събитието. Грозданова завършва специалност "Хотелиерство и туризъм" в Кипър, след което разработва успешни заведения в София и..

публикувано на 15.07.24 в 10:50