Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

55 години от основаването на Института за космически изследвания към БАН

За Международната научна конференция "Космос, екология, сигурност"

45-годишнина от полета на първия български космонавт

Снимка: ИКИТ-БАН

GPS-ът, прогнозата за времето, предупрежденията за бедствия – всичко това е част от космическите технологии, без които не можем да си представим света днес.

От 22 до 25 октомври в София ще се проведе Двадесета юбилейна международна научна конференция "Космос, екология, сигурност".

Организатор на събитието е Института за космически изследвания (ИКИТ) към БАН под егидата на президента Румен Радев и съвместно с началника на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров.

Събитието ще чества 55 години от основаването на ИКИТ, както и 45-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов.  

Акцентите в предстоящата конференция представят във "Време за наука" Валери Васев, директор комуникации на ИКИТ и проф. д-р Гаро Мардиросян.

По повод значимите годишнини, свързани с историята на българското космическо дело, ще се проведат и предхождащи конференцията събития, съобщава Васев.

На 22 октомври от 14 ч. ще гостуват трима чуждестранни космонавти от програмата "Интеркосмос" и ще се проведе кратка пресконференция.  

Честването ще отчете 55-годишната история на ИКИТ, в рамките на която двама български космонавти са изпратени в космоса. Страната ни е и третата в света, произвела космическа храна и първата, създала специална оранжерия за отглеждане на пшеница в космически условия, по думите на Васев. Полетът на Георги Иванов през 1979 година нарежда България на 18-то място сред космическите страни в света.

Проф. Мардиросян е носител на титлата "Изобретател на годината 2023", като през изминалата година ученият патентова четири изобретения в областта на защитата от бедствия и аварии. Професорът е автор на над 160 научни публикации, над 70 патента за изобретения и името му е записано в "Златната книга" на българските изобретатели и откриватели.

Проф. Мардиросян запознава слушателите с приложението на космическите разработки в съвременни свят. Изискванията на космическите изследвания модернизират компютъра, изтъква ученият. Друго, което използваме ежедневно, е дистанционното изследване на земята.

Космическата совалка, която вече е "пенсионирана", с появата си прави революция в космическите технологии, а един от материалите, с които е изработена, се оказва много здрав и издръжлив на висока температура, което отключва редица потенциални приложения, разказва проф. Мардиросян.

С цел подобряване на хигиената в космоса е създадено бельо за космонавти, чиято специална тъкан, оказва се, облекчава страданията на болните от тежки изгаряния.

Ученият изброява още примери, илюстриращи твърдението, че днес масово ползваме достиженията на науката, създадени с цел космически изследвания.

Повече за българското космическо дело и предстоящите събития чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Археозоологията – наука за отношенията на човека и животните в историята

Обредният календар за октомври включва цели два празника, свързани с животинска символика – Мишинден и Мечкинден. Във фолклорната традиция отношенията между хората и животните заемат важно място. Археозоологията е любопитен дял от науката, който изследва въпроса как са се развивали отношенията на човека и животните в историята. Повече по..

публикувано на 15.10.24 в 13:21

"Зрящите сърца" на програма "Христо Ботев" в Деня на белия бастун

От 1970 година по инициатива на Международната федерация на слепите 15 октомври се отбелязва като Ден на белия бастун. За хората с увредено зрение той се превръща в символ на независим и активен живот. У нас отбелязването му започва 10 години по-късно. По инициатива на Съюза на слепите в България в страната ни се провежда информационна кампания в..

публикувано на 15.10.24 в 11:52

ВГА – винаги готов за архитектура!

Заниманията по архитектура за деца набират популярност и дори намират място в учебната програма, засега обаче само в частния сектор. С какво заниманията по архитектура са полезни и привлекателни за децата и има ли перспективи архитектурата като част от общото образование – за това разговаряме в рубриката "Всичко за образованието" с Николета Петрова,..

публикувано на 15.10.24 в 11:05
Катерина Костадинова

Еврика! Успешни българи: Катерина Костадинова

"Винаги са ми били важни отношенията с хората, защото ние сме социални, имаме и близки. За мен е много  важно моите близки да са до мен; да виждам, че и те успяват, да им помагам – както те на мен, така и аз да им помогна, да отвърна на доброто с добро. Отношенията винаги са важни. Например в образователната сфера, че се постигат някакви успехи, няма..

публикувано на 14.10.24 в 17:00
Проф. Румен Кастелов

Бягайте за здраве

Познат шаблонен израз, който припознахме в навечерието на Софийския маратон, но през погледа на ортопеда и травматолога. Гостът проф. Румен Кастелов е началник на клиника в Медицинския институт на МВР, познат като МВР-болница, опитен специалист и хирург. Поставихме акценти върху много проблеми и нюанси в ортопедията: битовите и спортните травми –..

публикувано на 14.10.24 в 15:17