С този въпрос се обърнахме към столичани. Ето и някой от отговорите:
Български продукти пред другите предпочитам. Всичко – и обувки, и дрехи, храна, каза възрастна дама.
Нашите продукти ли са по-качествени от чуждите?
Някои например са по-качествени като бельото, то е памучно, от истинска материя. Предпочитам продуктите да са български, откъде да са - от Африка или от Америка? Най-добре да са български без консерванти, заяви друга анкетирана дама.
Аз съм от Германия и смятам, че продуктите тук са по-качествени, които са от българските производители, сподели студентка, която следва в Германия.Чанти и обувки кожени от Българя, и дрехи, допълни момичето.
Има много добри производители на много добри цени, въпросът е да се лансират и да правят легален бизнес. Не са разпознаваеми, не си правят добра реклама и не могат да си лансират марките, споделя мнение приятелката и.
Българските продукти почти ги няма или тези, които ги има, са с много ниско качество. Няма един вкусен хляб, няма сирене, просто няма нищо общо с действителността от времето, възмути се върастен господин.
Всички мнения можете да чуете в звуковия файл:
Имаме достатъчно добри храни и български продукти, които не са с по-ниско качество, в сравнение с вносните. Това каза за Радио София Елена Цветанова-директор на Лаборатория за изпитване на храни, фуражи и биологични материали- РВС София.
Тя е направила сравнително изследване на български и чужди продукти, за да установи имат ли т. нар. "модерни супер храни" еквиваленти на родния пазар. Оказва се, че има и то някои от нашите зеленчуци или плодове се оказват с повече витамини. В българското месо няма открити антибиотици, каза още Елена Цветанова. В Лабораторията за изпитване на храни всяка седмица се изследват различни видове меса на някои от най-големите български производители. Освен това всички фирми за месо са длъжни да правят самоконтрол на всяка партида продукция.
Чуйте още от разговора на колегата Олга Добрева с Елена Цветанова.
Соларните панели са на фокус в следващото издание на рубриката "Мисли в зелено", която се осъществява между Радио София и Сдружение "Соларна академия - България". Възобновяемите енергийни източници играят все по-голяма роля в домакинствата, осигурявайки устойчиви и енергийно ефективни решения за ежедневието. С нарастващата нужда от намаляване..
Нощният транспорт в София остава. Предложението за спиране на част от линиите не събра необходимото мнозинство от 31 гласа в Столичния общински съвет (СОС). Общинските съветници в София прегласуваха днес спирането на две от нощните линии на градския транспорт. Решението беше взето с мнозинство на 16 януари - по предложение на общинските..
На 14 февруари се открива 18-тата Национална изложба "Българска археология 2024", която представя най-добрите постижения на българските археолози през изтеклата година. Изложбата и каталогът към нея проследява най-интересните събития през изминалия археологически сезон. “Това, което може да се види са многобройни находки от най-различни..
Тази вечер в галерията на Съюза на българските художници се открива изложба, в памет на художничката Татяна Антонова, с графики, принтове, инсталации и други творби, част от които не са излагани пред публика досега. “Моето семейство реши, че е време да се покажат творбите на майка ми, защото тя беше любопитен творец, с доста синкретични творби - в..
4 организации обявиха бойкот на търговските вериги в страната заради високите цени на хранителните стоки. В един от престижните южни квартали на София по-малко хора са в търговските вериги, малко по-малко автомобили на паркингите виждаме днес, но в никакъв случай магазините не са празни. Една от големите търговски вериги обяви големи..
Чуйте повече в разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл .
Мари Врина-Николов и Къща за литература и превод – София, в партньорство с Магистърскапрограма "Преводач-редактор“ на Софийския университет, създават наградата за литературен превод "Виктор Пасков“. Целта е да бъдат отличени текстовете, които показват отлично владеене на българския език във всичките му изразни способности. В конкурса могат да..