Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фестивал на светлините" в Пловдив - българският акцент за Деня на Европа

Денят на Европа - 9 май, ще бъде отбелязан с гостуването на първия в България "Фестивал на светлините" в Европейската столица на културата за 2019 г. - Пловдив. На 9 и 10 май от 21:30 часа жителите и гостите на града ще могат да видят как някои от най-красивите фасади в центъра "оживяват" под цветните светлини на 3D мапинг шоу и пет светлинни инсталации. Шестте арт проекции ще пречупят вечната тема за правото на избор на всеки човек през античната история на "Града на седемте тепета" и богатото световно културно наследство, като преплетат минало и настояще.

Ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев изтъкна пред Радио София, че 9 май "бележи може би най-дългия мирен период в съвременната история на Европа, така че наистина е повод да празнуваме". Различни сгради ще бъдат осветени по време на първото гостуване на прочутия Фестивал на светлините в България - главната улица в Пловдив, площада около кметството, стълбите на Каменица, Античния стадион.

Теодор СтойчевСтойчев прикани слушателите да посетят Пловдив и да присъстват на светлинния 3D мапинг на място, но добави, че желаещите да го наблюдават, които нямат възожност да пътуват днес или утре до града, могат да станат свидетели на шоуто и чрез каналите на Бюрото в социалните мрежи, където то ще се излъчва в реално време.

Под знака на празника в София на 10 и 11 май ще се проведе "Академия за иновации" под формата на 24 часов Innovation Hackathon (състезание с елементи на програмиране и прототипиране) с награден фонд от 10 000 лв. за отбора студенти с най-креативна и приложима идея, осигурени от Европейската инвестиционна банка, и посещение в Брюксел за победителите, осигурено с институционалната подкрепа на Европейската комисия в България.

На 12 май от 09:00 часа ще започне "RUN4EU" - щафетно бягане за ученици и училищни отбори в София. Това е безплатно състезание за ученици с няколко дисциплини, включително щафета за училищни отбори, при която 4 състезателя (ученика) изминават по 5 км, покривайки полумаратонска дистанция (21,1 км). Фокусът на инициативата RUN4EU e активният начин на живот сред младите, както и значението му за децата в училищна възраст в България.

На 12 май от 10:00 часа се организира "Фамилатлон" на Голямата поляна в Южния парк в София Единадесетото издание на празника, който е посветен на семейството, спорта и здравословния начин на живот, ще събере стотици деца и родители.Те ще имат възможност да открият "Малката Европа" - маршрут, който ще преведе малчуганите и техните родители през 28-те страни-членки на ЕС, ще ги запознае с любимите игри на техните връстници от всяка страна и ще ги почерпи с традиционни лакомства от всички краища на Европа.

На 15 май от 18:00 до 22:00 часа ще има "Нощ на литературата". Това е международна инициатива, чиято основна цел е популяризирането на съвременните европейски автори. Европейска преводна литература ще се чете в единайсет български града - София, Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Ловеч, Перник, Пловдив, Русе, Стара Загора и Шумен.

Повече подробности за "Фестивал на светлините" - в интервюто на Лили Големинова с Теодор Стойчев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ветровито с вероятност от превалявания

Атмосферното налягане ще е около средното за септември.    Днес облачността ще бъде разкъсана, а в следобедните часове предимно значителна. Главно в Предбалкана и планинските масиви в Югозападна България слабо ще превали. През деня ще духа вятър от изток-североизток, като той ще бъде слаб до умерен. Минималните температури ще са между 8° и 13°,..

публикувано на 18.09.24 в 07:15

Пропуснати ползи заради лоша регулация в здравеопазването

Близо 90% от от пациентските организации у нас не се чувстват пълноценно представени при формирането на политики в здравния сектор, сочат данни от анкета на Националния алианс "Редки болести България". На 17 септември – датата в календара, която се отбелязва като Световен ден за безопасността на пациента, Мрежата на гражданските организации на..

публикувано на 17.09.24 в 19:31
Венелина Николова

Венелина Николова директор на 125 СУ: "Първият учебен ден винаги е празник"

В предаването "Добър вечер, София" гостува госпожа Венелина Николова – директор на 125 СУ "Боян Пенев"  с която разговаряхме за символиката на празника в датата 15 септември. "Приемам 15 септември като истински празник, за мен той винаги е бил такъв и въпреки, че не е отбелязан в българския календар като празник, той е празничен ден за..

публикувано на 17.09.24 в 18:25

Ново издание на Книга на фамилния бизнес в България

Излезе ново издание на Книга на фамилния бизнес в България. Фирмите, включени в Книгата на фамилния бизнес, идват от различни индустрии, нареждат се сред пазарните лидери, показват значителен растеж във времето и имат амбиция за развитие на международните пазари. Общото между всички тях е и, че бизнесът им е успял да надживее няколко кризи, а..

публикувано на 17.09.24 в 18:00

Христомир Сърбинов: Фокусът на I Am Sofia е обърнат към хората, за да събере богатството на нашия град

Чрез откритото мобилно студио на Радио София, продължаваме да се срещаме с личностите свързани с културния живот на града. Основен акцент в днешните празнични срещи е фестивалът IAm Sofia и събитията които ще бъдат представени в неговата програма. Христомир Сърбинов е човекът, който решава да създаде този фестивал, в който да обедини..

публикувано на 17.09.24 в 16:51

"ЕкоОбщина – устойчив град и общество" стартира за пети път

Конкурсът "ЕкоОбщина – устойчив град и общество" стартира своето 5-то издание в България. През септември и октомври 2024, в рамките на събитието ще бъдат организирани семинари по екологични политики на общините и ще бъдат прожектирани поредица от филми за околната среда, отворени за всички с вход свободен. Посолството на Франция в България и..

публикувано на 17.09.24 в 15:25

София отбелязва своя празник

В деня, в който Православната църква почита светите великомъченици Надежда, Вяра, Любов и майка им София, и на който градът ни отбелязва своя празник, жители и гости се стекоха, за да присъстват на церемонията по издигане знамето на столицата, която се състоя на площад "Св. Александър Невски". По-рано Столичният общински съвет проведе..

публикувано на 17.09.24 в 15:06