Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Георги Христов: Класиката освежава, но...

Приятните, изненадващи вкусове дава крафт бирата

Днес е Международният ден на кехлибарената напитка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Класическите бири са чудесни за освежаване, но интересните вкусове могат да се търсят при крафт бирите.
Това мнение споделя с Родио София собственика на една от първите крафт пивоварни в България - Георги Христов.

В биографията му със сигурност вече е изписано: От експерименти на терасата преди 5-6 години до производството на средно 2000 литра на месец, което за крафт бира изобщо не е малко, износ за редица европейски страни и дори място в една от големите вериги хипермаркети. 

„Най-хубавото е, че вече има много крафт пивоварни, и то не само в най-големите градове“, допълва Христов. И описва с думи екзотичната бира, наречена „Свободна любов“.

Въпреки че и любителят-ценител би казал: Бирата не се описва, а пие...

Самият Георги Христов непрекъснато подобрява рецептите, миксира съставки и смело експериментира с тях, а в крайна сметка резултатът е наистина впечатляващ като вкусово и стилово разнообразие. Една от последните любопитни иновации обаче е с участието на учени от лаборатория CASI от Биологическия факултет към Софийския университет и е бира с Лактобацилус булгарикус, още по-здравословно пиво, богато на пробиотици, живи бактерии, с червеникав оттенък, придобит от доматите и ликопена.

С крафтпивоваря говори Антония Руменова.

Бирата най-добре се пие от чаша

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Има бира за всеки момент и случай

Бирата е подходяща за всяко време и може да се съпътства с всеки музикален стил. Има чудесни безалкохолни бири за закуска, има и късни вечери - направени от качествен спирт и отлежавали в бурета. На това в „Радиокафе“ убеждава Людмил..

публикувано на 07.08.20 в 11:51
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 07.04.25: Освен еврозоната има и други важни теми за държавата!

Започва седмица, в която събитията, новините и тенденциите във "Форум" ще коментират Лидия Даскалова - политолог и юрист, и Калоян Константинов – журналист, асистент към БАН. В днешното издание водещият Лъчезар Христов ги провокира със..

публикувано на 07.04.25 в 18:39
Костадинка Тодорова и Давид Регал

Как един испанец от Лорка заживя в Разлог

Пънк и рок господстват в новия Фестивал на трите планини: На 5, 6 и 7 септември между Банско и село Баня ще има фестивал. Пънк – рок фестивал, наречен The Three Mountains Festival. На обширно открито пространство, със сцени, шатри и..

публикувано на 07.04.25 в 17:46

Дойчин Неновски обиколил приютите за 4-ноги преди да оглави "Екоравновесие"

За пръв път, преди да встъпи в длъжност директор на "Екоравновесие" се срещна с представители на неправителствени организации, работещи в защита на правата на животните и доброволци, които помагат в общинските приюти. Дойчин Неновски поема..

публикувано на 07.04.25 в 16:55

Форум за "Д-р Изкуствен интелект" в Световния ден на здравето

Днешният 7 април е Световен ден на здравето и професионален празник на здравния работник. Това е и повод да обърнем поглед към развитието на медицината и иновациите в нея. От 17 часа в  иновационен форум “Джон Атанасов” на София Тех Парк ще..

публикувано на 07.04.25 в 16:14
Владимир Иванов

За година великденската трапеза е поскъпнала с по-малко от 10%

" Ние сме пазарът с най-много промоционални етикети . Най-добре е да търсим български яйца и агнешко месо. Конкуренцията и по празниците води до възможност да се намерят  продукти на нормални цени, не повишени спекулативно . Пазарът е най-добрият..

публикувано на 07.04.25 в 15:16

Италианският куратор Алесандро Винчентели представя в София изложбата “Кой бачка сега!"

Италианският куратор Алесандро Винчентели представя в София изложбата “Кой бачка сега! Разкриване на невидимото: труд, несигурност и изкуство“. Проектът ще бъде открит тази вечер в галерия „Куб-Топлоцентрала“. По думите на екипа експозицията изследва..

публикувано на 07.04.25 в 15:01