Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново възраждане на българското образование в селските райони и малките населени места

Чуйте повече за иновативната програма

Таня Борисова от Асоциацията на българските села
Снимка: Радио София

Асоциацията на българските села (АБС) инициира иновативна образователна система в селските райони, разработена в партньорство с Училището за съзнателни родители. Иновативната програма озаглавена "Ново възраждане на българското образование в селските райони" има за цел да акцентира върху ролята на учителите и педагозите в малките населени места, като им предоставя възможност да усъвършенстват своите познания и умения. Това ще допринесе не само за подобряване на качеството на образователните услуги в населените места в селските региони, в които живее 52% от населението на България, но и ще подкрепи внедряването на нов модел на образование със цялостен подход, специално адаптиран към местната среда и в хармония с природата.

Програмата беше представена на пресконференция в София.

Събеседници по темата в предаването "Ритъмът на столицата" бяха Таня Красимирова Борисова - координатор а Асоциацията на българските села и Любов Миронова, създател на Училище за родители и  на програмата "Озарена педагогика".

"Години наред разработвам една педагогическа система за българските деца, наречена "Озарена педагогика". С течение на времето бяха обучени родители, сега е време да се обучат и учителите и тази година започва едногодишен курс за обучение на "озарени" педагози", посочи Любов Миронова.

Тя отбеляза, че методиката е припозната от АБС като изключително подходяща за педагозите в малки населени места, като възможност там да има качествено образование за децата, така че и хората които живеят там и тези които биха поискали да живеят на село, да са спокойни, че децата им ще получат едно добро образование.

Стотици български родители както в България, така и по света могат да участват в Училището за осъзнати родители, създадено преди 10 години. В последните 3 години то развива своята дейност онлайн, което дава широка възможност за участие на хора от Мадагаскар, САЩ, Япония, Норвегия  и където има българи по света, обясни Любов Миронова.

"Обучението е в рамките на 1 година и те преминават през над 650 видеоурока, 50 теста и стотина упражнения, които доста интензивно ги ангажират да вникнат в детегледането през нуждите на детето, етапите на развитие през които то преминава и през възможностите всичко това да се случи по хуманен начин без насилие“, допълни тя.

Според Миронова трябва да има критична маса от родители, която да подкрепя и цени "озарените" учители.

"Защото ние можем да имаме прекрасни учители, ако родителите не ги ценят и не разбират какво правят, няма как да се случват нещата", категорична е тя.

Според изнесени данни от АБС, от 1991 до 2021 година в страната ни са закрити 1435 общински училища, 635 от тях са начални, 776 основни и 20 средни.

Софийска област води първенството по закрити училища, въпреки че тя трябвало да има специална програма, чрез която да се предоставя възможност на децата в близост до София да учат в мястото и средата в която живеят, посочи Таня Борисова.

По думите й нужно е да се направи анализ на училищата в марките населени места.

"По наше проучване и разговори които сме водили както с кметове, така и с активни хора, които живеят на село, тези училища остават в сянка, те изостават включително от системата на образование, която се провежда в общинските и градски центрове", изтъкна тя.

Ще бъдат обсъдени предимствата на системата за "Ново възраждане на българското образование в селските райони". Нейният потенциал да предотврати изселването на деца от селските райони към градовете и да насърчи младите хора да създават нов тип общности за осъзнато живеене и образование на село.

АБС също така ще предложи информация за възможностите за стипендии, насочени към учителите за усвояване на методиката "Озарена педагогика", и бъдещото развитие на инициативата.

Чуйте още аспекти по темата за образованието в малките населени места и пред какви проблеми е поставено то, от разговора на Данаил Конов

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Красимира Байнова в Център МИР-Суходолска

Безплатни прегледи за анемия на деца от ромски квартали в София и Самоков

Безплатните медицински прегледи за 150 деца от семейства с нисък социално-икономически статус и затруднен достъп до медицинска грижа от кв. "Факултета" в София и кв. 7 в Самоков започнаха, съобщиха от фондация "Здраве и социално развитие". Прегледите се извършват от д-р Красимира Байнова по график. Проектът "Лекар в квартала" се финансира по..

публикувано на 12.09.24 в 18:33

Производството на кафе е пред предизвикателства, създадени от новата климатична реалност

Глобалното затопляне влияе върху всички земеделски култури, включително и върху производството на кафе. "Съществуващите плантации за кафе стават свидетели на изменението на климата. Широко разпространените и предпочитани сортове като Арабика имат малка генетична база, което ги прави по-малко адаптивни към различни климатични условия...

публикувано на 12.09.24 в 16:55
През 2023 г. в европейски потребители са поръчали китайски стоки за над 2 млрд. долара

Предлагат мерки срещу съмнителни стоки от Китай

Китайските онлайн платформи за търговия навлизат агресивно на европейския пазар, но понякога предлаганите продукти са със съмнително качество. Това, от една страна, крие риск за здравето на потребителите, а от друга компрометира установените вече в Европа, а и у нас устойчиви търговски практики. В дългосрочен план това е предпоставка за..

публикувано на 12.09.24 в 15:34
Снимки: Златина Петкова

Три повода за протест събраха граждани под прозорците на заседаващия общински съвет

Първото след лятната ваканция заседание на Столичния общински съвет (СОС) минава с критики и решения в залата на ул. „Московска“ 33. В същото време пред сградата се събраха протестиращи граждани – жители на района около НДК, които настояват организацията на движение по бул. „Патриарх Евтимий“, „Витоша“ и „Фритьоф Нансен“ да се приведе в..

публикувано на 12.09.24 в 15:02

"Последни дни" е новата песен на Петко Славов

На 12.09.24 в ефира на Радио София ще се състои премиерата на новата песен "Последни дни" на музиканта Петко Славов. Тя се явява първи сингъл след излезлия преди две годни негов втори албум "Краят на една утопия". Гост музикант е барабаниста Мартин Профиров, аудиото продукцията е на Янко Генов. Песента излиза във всички стрийминг платформи на..

публикувано на 12.09.24 в 14:55

"Обрат в сюжета" на Ралица Генчева - от поезия към проза

"Обрат в сюжета" е дебютният роман на Ралица Генчева, поетесата, минималист и основател на най-популярната книжна абонаментна кутия в България. Тя отбеляза, че пише от малка, но е използвала писането като начин да си излива емоцията, тъй като е чувствителен човек. Започнала е да пише по-активно в гимназията и 10 години по-късно е издала първо..

публикувано на 12.09.24 в 14:15

Френският институт в България с отворени врати

На 14 септември 2024 г. Френският институт в България отваря вратите си за посетители. Ще има светкавични курсове по френски език, игри, куизове, награди и още. Ще има и поредица от прожекции на български филми, която ще започне с филма "Януари" на Андрей Паунов, като входът за прожекциите е с билети. Подробности разказа Ромен Декроа, директор..

публикувано на 12.09.24 в 12:35