Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Фармацевтът Калоян Лазов за пандемията: „Усмихвай се зад маската. Усмивката е вятърът, който издухва неприятните мисли“

Снимка: infocall.bg

Фармацевтът Калоян Лазов от Балчик споделя прозрението си за усмивката. Той продава 46 години лекарства за здраве на хората, а сега се е посветил на билколечението. Другият съвет за здраве, който той дава, е да се усмихваме зад маската. Когато се усмихваш, правиш добрина първо на себе си и след това на другия, казва аптекарят с дългогодишна практика.

Усмивката е положителната енергия, която пръскаш около себе си и с която зареждаш себе си.

Усмивката е моето „добре дошъл“ към теб.

Усмивката е вратата към моята душа.

Усмивката е ключът към моето сърце.

Усмивката е светлината, която осветява моя път.

Усмивката е вятърът, който издухва неприятните мисли от моята душа. 

Усмихвай се зад маската.

Усмихвай се до последния си дъх.

Така ще те запомнят всички с удоволствие. 

Да държиш усмивката на лицето си е трудна задача. Всеки си го казва, но е трудно за изпълнение. Потъваш в проблемите и променяш изражението си.

Стремете се да се усмихвате, да виждате хубавото във всеки човек. Даже в лошото човек трябва да търси хубавото, защото лошото му показва колко хубаво може да е хубавото. Най-важното послание е, че усмивката издухва всички неприятни мисли от моята душа, и от твоята – също. Във връзка с ковидпандемията, дори и зад маската, казвам, усмихвай се!

Известният писател и активист за използване на алтернативна медицина Мирзакарим Норбеков препоръчва да се усмихваме, дори и когато не ни е смешно. Тогава идва радостта … чувстваме се добре, защото се усмихваме, а не обратното – да се усмихваме, когато сме добре.

Поначало лошите мисли водят до стрес, вдига се кръвното налягане. Когато мислиш лошо, ти си вредиш на себе си най-много, а не на този, за когото мислиш или е насреща. По същия начин, когато се усмихваш, правиш добрина първо на себе си и след това на другия.

Като аптекар с 46-годишен стаж, вие каква рецепта имате за усмивки?

Рецепта ли? Най-различни билкови рецепти за усмивки. Вече приключих с активната си дейност, сега имам повече време и реших да се занимавам малко повече с билколечение, от каквото преди време съм се интересувал. Дадох си сметка, че лекарствата, които съм продавал, до голяма степен са химия … Докато хранителните добавки и билките те действат по-бавно, но помагат на организма да се самоизлекува. Консумирам повече плодове и зеленчуци – имат толкова много витамини, предпочитам ги. Протеини са набавям от месото, но го консумирам по-малко.

Цялото интервю на Албена Иванова чуйте в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. д-р Милков: Без апаратче при намален слух се увеличава рискът от деменция

Безплатни профилактични прегледи за нарушения на слуха организира за четвърта година МУ-Варна, по повод предстоящия „ Световен ден за защита на здравето на ушите и слуха “ или накратко Ден на слуха 3 март. Ц елта на подобни инициативи е да се насочи вниманието на обществеността към грижата за слуха при всички възрасти – универсален скрининг..

публикувано на 18.02.25 в 09:20

Майстори на домашното вино

27-ото издание на конкурса за домашно вино се проведе на 16 февруари във Варна. Участниците предоставиха над 160 проби, а от тях най-много на червени вина – 68, белите са били 65, а розе – 29. До финалния кръг достигнаха 47 проби, като за най-добро червено вино беше отличен Орлин Банков. Той получи и специалната награда за българския сорт..

публикувано на 18.02.25 в 09:00

Ученичка от НУИ "Добри Христов" във Варна стана младши студент в Грац, Австрия

София Иванова е ученичка в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във Варна. Св ири на флейта и се занимава с класическо пеене. И през тази година София продължава с успешните си изяви, като заслужи две награди "Златна Лира"  в Пловдив по време на ежегодния международен конкурс за музикално, танцово и изобразително изкуство "Орфееви..

публикувано на 17.02.25 в 08:35
доц. Огнян Боюклиев

Огнян Боюклиев, БАН: Ниското качество на храните е по-голям проблем от високата им цена

Ниското качество на храните в България е по-голям проблем от тяхната висока цена. Това мнение изрази в предаването „Позиция“ на Радио Варна доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, бойкотът на хранителните супермаркети е знак за сериозен проблем в системата. Решението на проблема обаче не е в подобни..

публикувано на 15.02.25 в 13:58

Винен експерт: Родни вина се предлагат и в Мишлен ресторанти, избирайте българското!

Българите преоткриват  позабравените сортове тамянка и димят , особено през пролетта и лятото хората си ги търсят. Навлезе и модерното пенливо вино  П ет-нат (съкращение от Pétillant-naturel (естествено пенливо), което вече се прави на много места у нас. Български производители започнаха да правят много качествени пенливи вина по оригиналната..

публикувано на 14.02.25 в 08:08

Икономист: Бойкотът във варианта, в който се предлага днес, няма да има никакъв ефект

Бойкотът на търговските вериги заради високите цени на хранителните стоки, обявен за днес в цялата страна, няма да има никакъв ефект, ако изключим неговото медийно отразяване. Това коментира в предаването "Пост Фактум" на Радио Варна доц. д-р Михал Стоянов - ръководител на катедрата по "Икономика и управление на търговията и услугите" в Икономически..

публикувано на 13.02.25 в 18:12
Иван Кабуров

Зеленчукопроизодител: Държавата спешно да ограничи сивия сектор в покупко-продажбата на плодове и зеленчуци, да има контрол

Големият проблем не е точно това, че веригата продава на определена цена и стоката достига до нея на четвърта ръка. Проблемът е, че между земеделския производител и веригата има едно звено, което купува с кухи фирми, не плаща ДДС, не плаща данъци, не попада в контрола на държавата. С едни бусове се разкарва една продукция, ако не е рентабилно в..

публикувано на 13.02.25 в 11:48