Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русин Коцев: За успехите на ромите не се говори или, когато ги има, те се подценяват

2
Снимка: Личен архив

На 8 април, когато е международният ден на ромите  говорим за предразсъдъците, за опитите да ги преодолеем, за богатството на етноса, за успехите и за различията, които ни правят по-богати. На тази дата се чества освобождаването на ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората световна война. Обявена е за Международен ден през 1992 година.

На същата дата преди 50 години в Лондон е проведен за  първи път световен ромски конгрес.  Целта тогава е да се  обединят усилията на международното ромско движение и да се привлече вниманието върху проблемите на този етнос- образование, бедност, сегрегация. 50 години по-късно в България не сме се преборили с  предразсъдъците към хората от тази малцинствена група. Това е  мнението на Русин Коцев, доктор по съвременен български език, преподавател в Германия. Примерите, които посочва в подкрепа са от събития у нас през последните месеци и година:


"За съжаление нещата, които виждаме от началото на 2021 година, от началото на пандемията дори, говорят за това, че в България предразсъдъците и расизма са дълбоко вкоренени в общество. Видяхме го по време на пандемията с мерките спрямо ромските квартали, които бяха едни от най-суровите и не бяха добре мотивирани. Всъщност бяха продиктувани от чисто расистки подбуди. Знаем, че след едно изказване на българския евродепутат Джамбазки бяха затворени няколко квартала. Беше пуснат един дрон, който да наблюдава движението на роми в определения квартал. Пръскаше с дезинфектант, което е доста нередно на фона на това, че никъде другаде не е направено. Видяхме го и по време на изборите. Доста сайтове, включително и такива, които могат да се определят като качествени, избраха също да се плъзнат по повърхността и да отразяват проблеми, които са много близки до партийната идеология на някои крайно националистически партии и показаха това, че ромите гласуват, което е много странно,  защото, ако не гласуват, ромите са виновни, ако гласуват, пак са виновни. Въпросът е тук защо се говори за контролиран вот само при ромите, при условие, че има изключително много на брой държавни чиновници, има хора в общините и областните управи, които също гласуват по команда и това също е контролиран вот. За съжаление медиите не обърнаха достатъчно внимание на този факт. Затова аз казвам, че медиите играят много важна роля в тази система на расизма и те в ролята си на полупериферия се движат и към ядрото, където са партийните идеологии, и в периферията, където са тези крайни прояви като например затварянето на квартали или да речем пребиването на някой ром, просто защото е ром. За съжаление в България системата на расизма все още не е и припозната. Това е също другият голям проблем. За този проблем никой не говори. Нито една от партиите предизборно не засегна този проблем, тъй като смята, че вероятно ще загуби подкрепа. Това води до засилване на предразсъдъците."


В Кобленц, Германия, където преподава български език, Русин помага и за превода на документацията и общуването с родителите:


"Тук отношенията са напълно нормални. Не казвам, че липсват предразсъдъци, но по отношение на администрациите, на държавните администрации и на общинските администрации, наистина има едно приемане, едно разпознаване. Има го и това, което аз си мечтая за България- на ромите да се гледа като ресурс."


Русин поддържа свой подкаст. Представя успелите хора, или такива, които са пример, за да ги следваме. Нарича го "Гласът на безгласните". Обяснява, че ромите като цяло страдат от липса на представителство в обществения и културния живот. Казва, че в медиите няма да видим ромски журналист, въпреки че такива има, а сред актьорите изброява едно име- Наталия Цекова, която се появява на екран в различни продукции.  Отсъствието на ромите от обществения живот рефлектира и върху предразсъдъците, обяснява Русин:


"Това рефлектира и върху предразсъдъците, тъй като, когато нещо липсва, то означава за мнозинството, че не си струва да бъде показано, а след като не си струва да бъде показано, явно има някакъв недостатък в определената социална група. Всичко това е един омагьосан кръг и наистина е много сериозно."


Създава се образ за ромите, който е негативен, смята Русин. Често се водят дискусии за проблемите на ромите и дори се изготвят документи  без участието на самите тях. Като пример посочва новата стратегия за интеграция на ромите. От цялата комисия, която отговаря за съставянето ѝ само петима са от този етнос.


За успехите на ромите не се говори, а когато ги има, те се омаловажават, казва Русин:


"Има ваши колеги, които не са срещали достатъчно добри примери и когато се срещнат с такива, във въведенията към видеата или към репортажите често се използват изрази като "От гетото до Кеймбридж". На пръв поглед звучи нормално, но не съвсем, защото те всъщност омаловажават успеха, а единственото различно в случая с успелите роми е, че те са се борили много повече, тъй като срещу тях още от самото им стъпване в училище има стена от предразсъдъци. Те трябва да се преборят на всяка стъпка от развитието си първо с тези предразсъдъци, да се докажат и след това да вървят нагоре."


За проблемите според Русин трябва да се говори, а дискусията да започне от ромите, които могат да ги посочат. Допълва, че на този етап разрешаването им в България, както и в повечето европейски страни минава през осъзнаването на мнозинството.


Чуйте звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Дунавци чества 50 години от обявяването си за град

Дунавци празнува 50 години от обявяването на населеното място за град. Честването съвпада с 10-ия Международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува". Тържествата ще продължат три дни, каза кметът Димо Скорчев:  "Това са два празника в едно, затова ще продължат в рамките на три дни. Имаме поканени състави - танцови и певчески групи...

публикувано на 04.10.24 в 08:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Необходима е всеобща реформа във всички области от безопасността на движението

По-малко ранени и загинали по пътищата на страната през настоящата година, но повече катастрофи, отчита статистиката. Намалява пътният травматизъм в област Видин, но тежките пътни инциденти в Монтана се увеличават.  МВР обяви засилване на контроа и административнонаказателната дейност.  Мисия възможна ли е пътната безопасност в България?  Качествена..

публикувано на 03.10.24 в 10:00

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45