Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вяра Ангелова: Книгата "Кой спря БНР?" очаква още отговори

Българско национално радио
Снимка: Ивайло Михайлов

„Това беше историческо събитие не само в историята на БНР, но и въобще в българската журналистика, това е безпрецедентен случай и още тогава на 13 септември, когато разбрахме какво се случва, решихме, че това трябва да бъде събрано като документална основа за поколенията“.

Това каза пред БНР доц. Вяра Ангелова от Факултета по журналистика за книгата "Кой спря БНР?", на която тя е съставител. Книгата е във връзка със спирането на сигнала на програма "Хоризонт" за близо 5 часа на 13-и септември и опита за отстраняване от ефир на журналиста Силвия Великова.

В рамките на публичен семинар на катедра „Радио и телевизия" на Факултета по журналистика и масови комуникации към СУ "Св. Климент Охридски" ще бъде представен сборникът „Кой спря БНР?"

Сборникът съдържа документални и медийни свидетелства около най-мистериозния епизод от историята на Българското национално радио – спирането на излъчването на програма „Хоризонт“ и съпровождащите го събития.

„Книгата задава въпроса – "Кой спря БНР?", но не дава отговора“, посочи още Вяра Ангелова:

„Не знаем още дали сянката в книгата е само една. Усещането е за една, но с колко глави е чудовището, не мога да кажа….Затова в сборника не сложихме аналитични текстове. Защото година и половина след това нямаме изход от ситуацията и все още знаем защо това се случи и кой го направи и ми стори рисково да го анализираме.“

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Главният прокурор Сотир Цацаров

Главният прокурор нареди проверка на спирането на излъчването на програма "Хоризонт" на БНР

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка заради спирането на излъчване на програма „Хоризонт“ на БНР между 6 и 11 ч. днес. Проверката идва след получаване на писмо-справка от ДАНС за създадената по този начин опасност за застрашаване на..

обновено на 13.09.19 в 20:30
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елена Петкова

20 години от създаването си отпразнува сдружение "Еквилибриум" в Русе

20 години от създаването си отпразнува сдружение "Еквилибриум" в Русе. Екипът предоставя социални услуги и е в основата на усилията за деинституционализация на децата в България. Малко известен факт е, че след случая "Могилино", разкрит от британската..

публикувано на 20.10.24 в 08:01

Трънливото виноделие на Тодор Костадинов от Боровци

Тодор Костадинов от село Боровци, между Монтана и Берковица, е пазител и изследовател на местни стари сортове лози , както и самоук винар. Посветил се е на винени експерименти, някои от които официалните винопроизводители трудно си позволяват...

публикувано на 18.10.24 в 07:20

Писателката Марина Константинова и легендите за румънската кралица Мария Единбургска

През 2024 г. се навършват 100 години от изграждането на архитектурно-парков комплекс "Двореца" в Балчик, който възниква като резиденция на румънската кралица Мария /1875-1938/.   Тя го нарича с турското име „Tenha Yuvah”, което в превод означава..

публикувано на 17.10.24 в 17:55

Размислите на един квартален автомонтьор

Трябва да се преразгледа цялата организация на движението . По магистралите у нас скорост над 120 км/ч е опасна , съгласен е инж. Богдан Милчев от Института за пътна безопасност. Потребителите на транспортната система и тези, които ни я..

публикувано на 15.10.24 в 11:21
Емилия Юкер

Емилия Юкер: Ние можем да бъдем само българи, където и да сме по света

В този епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности"  талантливата  и многостранна Емилия Юкер преминала през Америка, завърнала се отново в Европа, спечелила уважението и признанието  и на  Германия, не изневерила на любовта си към  България ни..

публикувано на 14.10.24 в 14:46

"Не се знае кой кара влака в Странджа". Защо НПО върши работа на институции?

В сравнение с предходни години, през настоящата туристопотокът в Странджа е много по–голям. Това отчитат от туристическото дружество "Насам-натам". Преди 4 години дружеството е започнало да реализира своя стратегия да възстанови стари туристически..

публикувано на 11.10.24 в 07:14
Самуилова крепост край Петрич

Костите на цар Самуил - между "гробоманията" и политическата употреба

За историческата наука няма съмнение, че Самуил е един от най-великите български царе в Средновековието. Това потвърдиха с нови доказателства учени от цяла Европа на международна конференция, посветена на 1010-годишнината от управлението на..

публикувано на 10.10.24 в 09:06