Ако царевицата е златото на Мексико, гъбата уитлакоче е нещо като диаманта.
Наричат я мексикански трюфел, което създава известен ореол около нея. Всъщност става въпрос за паразит (Ustilago maydis), който заразява царевицата и при това е придирчив, защото не харесва всеки сорт царевица, а подбира по-скъпите органични сортове.
Уитлакоче е гъба, която расте край кочаните, завладява ги и ги "изяжда" напълно. Прилича на грозд от камъчета. Отвън са синьо-сиви, отвътре почти черни.
На много места третират гъбата като заболяване по посевите и пръскат срещу нея, но в Мексико я ценят като истински деликатес. Защото, макар да е паразит, се гледа трудно и изисква висока влажност.
Ядяли са я още ацтеките. Сега я ядат племената хопи и зуни – използва се за ритуали и в традиционната медицина.
Колкото до вкуса, ето как е описан в един сайт за кулинарни ценители: "Ароматът може да се определи като наситено землист, но не в клиширания смисъл, който описва вкуса на повечето гъби. Уитлакоче притежава една великолепна опушеност, която хармонира със сладостта, идваща от царевичните захари. Ароматният му профил се колебае между ядковия нюанс на черния трюфел и пикантността на мръчкулата. На вкус доближава този на гъбите, които кулинарите така обичат да добавят към ризото, яхния или бургери."
В Мексико намира широко приложение дори и в приготвянето на традиционните кесадияс, такос, тамали, кеседии и сосовете към тях.
Повече за странния паразит, почитан като деликатес, чуйте от Никола Кереков в "Науката не спи"
"Образованието по екология и биоразнообразие е ключово, за да може човек не само да се научи да познава по-добре света около себе си, но и да го цени и да го пази", казва Александър Маринов-Санчо. Той е преводач по професия, но еколог и орнитолог по душа и сега споделя своя опит като доброволец в лагера в националния парк "Шумава" в Република Чехия...
"Той е магия, той е мега микс от аромати, той е преживяване, той те завладява и си играе с нас, той е капризен..." Така определят "главния герой" на следващия разказ хората, които го докосват всеки ден и със страст обясняват за него, а това "той" с толкова много определения е шоколадът. Обичате ли шоколад? Не? Може би, защото не сте опитали..
Както неведнъж сме установявали в разговорите си за езика, намесата на политиката в теми, по които думата би трябвало да има единствено науката, винаги има злощастни последствия не само за научната истина, но и за отношенията между хората и държавите, за културата и духовния климат изобщо. Историята на двете славянски азбуки – глаголицата и..
"Реставрацията е любов и отдаденост, като е сравнима с любовта към семейството, но професията е наравно, а не на заден план. В моя живот така се случи, че ми е било отредено да бъда реставратор, защото, когато кандидатствах и ме приеха в такава паралелка в Пловдив, имах голямото щастие да попадна на невероятни преподаватели на които и до днес..
Една от малкото фондации, създадени в началото на прехода и запазили дейността си и до днес, е фондация "Еврика". Около 3000 стипендианти – студенти и ученици, над 1750 безвъзмездно подпомогнати млади хора да специализират в престижни научни центрове и компании, както и да участват в международни научни форуми – това е съвсем бегъл поглед към..
Жителите на троянското село Черни Осъм са обезпокоени от развитието на проекта за изграждане на язовир в близост до населеното място. В "Нашият..
Галерия-книжарница "Къща за птици" събира днес (10 декември) от 18.00 ч. на литературно четене поетите Балчо Балчев, Валери Манолов, Георги Веснаков (via..
Явор Гърдев е име, което едва ли се нуждае от представяне в културните среди на България. Театрален и кинорежисьор с дългогодишен опит, той впечатлява..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg