Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Димитрова: "Навсякъде парковете имат един проблем- да се опази това, което е в тях"

Както във всеки град с преминаваща през него река, така и във Видин има невероятно красив парк. С много алеи за разходка, пейки за отдих и детски кътове, това е едно от най-предпочитаните места за пълноценна отмора на местните жители. Изграждането на крайдунавската градина става в четири основни етапа: 1878-1899 г., 1911-1928 г., 1928-1939 г. (когато обхваща територията до Телеграф капия) и до 1960 г. (до крепостта "Баба Вида"). В справката за наличие на други паркове и градини може да се срещнат имената на парк "Владикина бахча", който е добре поддържан като градската градина. Може да прочетете и за парк "Нора Пизанти", лесопарк "Майски лес" или Ловен парк. Някои от крайградските паркове във Видин обаче вече не съществуват като такива, тъй като повечето от дърветата там са изсечени, а на места са превърнати на сметища. Как се поддържат зелени места за отдих- това Цветомир Цветанов попита инж. Даниела Димитрова, шеф на фирмата за озеленяване в областния град:

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

"Навсякъде парковете имат един и същ проблем- опазването на това, което е в тях. За съжаление във Видин мога да кажа, че пейките и кошчетата, изобщо парковата мебел, включително и детските съоръжения, най-редовно се чупят. Крадат се много от цветята и храстите, които засаждаме и е много неприятно за хората, които го поддържат и за Общината като собственик, защото на практика ние не можем да видим това, което правим."

Продължаваме разходката по брега на Дунав и стигаме до град Лом. Там по крайбрежието е разположена Градската градина- любимо място за почивка на местните жители и гостите на града. Близо 5 млн. лева европейски средства по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. получи Общината за проекта си "Изграждане на зелена и достъпна градска среда в град Лом". Това предаде сътрудникът ни там Владимир Недев. Средствата са за изграждане и възстановяване на зони за обществен отдих, нови пешеходни алеи и тротоари, изграждане на обществени паркинги, достъпна архитектурна среда.

"Дунавският парк преди две години беше основно ремонтиран, залесен с нови видове дървета, треви и храсти и е в отлично състояние. Градската градина и площадът също се поддържат в добро състояние- редовно се подменят цветните видове",
каза главният архитект на Лом Владимир Владимиров. Ломчани са доволни от зелените си площи, като обаче посочват един проблем, показва анкета сред хора от крайдунавския град.

"Състоянието на градските паркове и градинки е добро. Ходим в крайдунавския парк с децата, има за тях хубави съоръжения, но ни липсват дърветата и сянката през лятото. ... Като цяло е добро състоянието, но липсва огромна част от зеленината, характерна за дунавския парк. ... Откъм озеленяване може да се помисли повече..."

Връщаме се обратно във Видинско и по-точно в Белоградчик. Градът на скалите е заобиколен от красива природа, затова старанието на местните управници е да поддържат хармонията и вътре в града. Сега се изгражда "Алея на здравето". Какво е състоянието на градския парк научаваме от Антон Трифонов, заместник- кмет в община Белограчик, с когото разговаря Иванка Петрова:

"Поставихме си задача да променим визията на града. Започнахме още миналата година с изграждането на "Алея на здравето" от Младежкия дом до Природо-научния музей. За нея беше спечелен проект за 200 хиляди лева, който включва изцяло преасфалтиране на алеята, подмяна на бордюрите, ефектно осветление. Направено е осветление на по-интересните скали. Работи се и за възстановяване на фонтаните пред Младежкия дом."

© Снимка: РАДИО ВИДИН Архив

И към още един място в региона, което привлича посетители и туристи- Вършец. Една от емблемите на курортния град е градският лесопарк, който е вторият по големина изкуствено създаден парк в България, след Борисовата градина в София. В момента Община Вършец изпълнява проект под наслов "Ремонт на обществени паркове, градинки и зелени площи в град Вършец", който предвижда цялостно обновяване на централните зелени площи в града- балнеоложкия парк и градската градина. Това предаде сътрудникът ни Евелина Георгиева.
По публикацията работи: Ани Цекова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

22 август - Световен ден на фолклора

22 август е Световен ден на фолклора. Отбелязва се денят, когато британският учен Уилям Г. Томс създава думата „фолклор“ в писмо до списание "Athenaeum"през 1846 год. Фолклорът или нематериалното културно наследство се отнася до многообразните начини за изразяване на културата, включително музика, танци, изкуство, дизайни, имена, символи и знаци,..

публикувано на 22.08.24 в 11:50

Минималната работна заплата се повишава - ще има ли пари за работещите българи

От 1 януари 2025 г. минималната работна заплата у нас трябва да се повиши с 15% и вече да е 1078 лв. Според действащите в момента текстове от Кодекса за социално осигуряване минималното възнаграждение трябва да бъде в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на..

публикувано на 21.08.24 в 10:45

Има ли край политическата криза?

Все по-сложна става политическата ситуация у нас, криза се задълбочава, а изход засега не се вижда. Освен че парламентът не успя да излъчи редовно правителство, се оказва, че дори и служебно не може да бъде назначено безпрепятствено. Датата на новите предсрочни парламентарни избори не е ясна, след като вчера президентът Радев отказа да приеме..

публикувано на 20.08.24 в 13:32

Какви са последствията от горските пожари

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на Европейския съюз от началото на 2024 година. Това сочат данни на Европейската система за горски пожари, базирани на спътникови изображения. Близо 400 хиляди декара българска гора вече са изпепелени от огъня през тази година при средни за страната в периода 2006-2023 около 10 хиляди..

публикувано на 19.08.24 в 14:55

Промени в Закона за горите предлагат от "Възраждане"

"Възраждане" предлагат промени в Закона за горите. С промените ще бъде затворена "вратичка", с която общините могат да продадат изгорели гори за изграждане на фотоволтаични системи.  " Тази година, 2024-а, е рекордна и по отношение брой възникнали горски пожари и по отношение на площ изгорели гори. Предполагам, както и Вие така и ние срещаме..

публикувано на 19.08.24 в 14:52

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47